Menu

Jednomjesečni pritvor za osubo koje je u naselju Novo Brčko pucao na tri osobe Istaknuto

Slika-Romi-642x336Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor prema Đ.O. (35) zbog sumnje da je 20. februara u brčanskom naselju Novo Brčko pucanjem iz pištolja na troje lica počinio više krivičnih djela. Sumnja se da je Đ.O. pokušao ubistvo, izazvao opću opasnost i neovlašteno držao oružje, te je pritvoren zbog opasnosti da bi mogao ponoviti krivično djelo ukoliko bi ostao na slobodi.

 

 

Tužilaštvo Distrikta neodložno je otvorilo istragu protiv Đ.O. zbog sumnje da je 20.2.2019. godine oko 12.00. sati u ul. Željeznička ispred jedne stambene zgrade pucanjem iz pištolja prema većem broju lica počinio više krivičnih djela. Sumnja se da je Đ.O. nakon intenzivnijeg sukoba s jednim od oštećenih pred zgradom, iz stana donio pištolj iz kojeg je potom pucao u njega i još dva lica koja su bila s njim, nanijevši im svima tjelesne povrede.

 

Pošto je lišen slobode i doveden pred tužioca osumnjičeni je ubrzo ispitan gdje je ocijenjeno da postoji opasnost da bi mogao ponoviti krivično djelo, ukoliko bude pušten na slobodu, a za to krivično djelo može se izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna. S tim u vezi Tužilaštvo je predložilo Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH da mu se odredi pritvor u trajanju od jednog mjeseca. Kako je rješenjem ovog suda prijedlog za određivanje pritvora osumnjičenom prvobitno odbijen, Tužilaštvo je žalbom pobijalo ovu sudsku odluku. Nakon žalbenog postupka doneseno je novo rješenje kojim je određen pritvor O.Đ., što je potom potvrđeno i pravosnažnom odlukom Apelacionog suda Distrikta.

 

Po određivanju pritvora osumnjičenom Tužilaštvo u saradnji s Policijom Distrikta nastavlja intenzivnu istragu usmjerenu na daljnje prikupljanje dokaza o krivičnim djelima: Ubistvo u pokušaju (iz člana 163 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH ) i Izazivanje opće opasnosti (iz člana 317 stav (1) Krivičnog zakona), odnosno o krivičnom djelu Neovlaštena nabavka, držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje (iz člana 65 stav (1) Zakona o oružju i municiji Brčko distrikta BiH).

 

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com