Menu

Brčko: Skupštinska komisija razmatrala novi Zakon o radu Istaknuto

sku komKomisija za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu Skupštine Brčko distrikta danas je razmatrala nacrt novog prijedloga Zakona o radu koji bi se trebao naći pred poslanicima na prvom narednom skupštinskom zasijedanju. U radu Komisije su učestvovali svi socijalni partneri koji su proteklih mjeseci radili na izradi ovog akta.

 

 

S obzirom da se radi o aktu koji je predviđen Reformskom agendom BiH 2015. – 2018. godine i kojeg su entiteti usvojili prije nekoliko godina, obaveza Brčko distrikta je da što prije usvoji ovaj zakon na kojem su dugo radilo proteklih mjeseci.

 

Novi Zakon o radu predviđa mnoge promjene u odnosu na aktuelni zakon no većina se slaže da kroz amandmane treba ispraviti uočene nedostatke kazao je Tomislav Stjepanović predsjedavajući komisije.

 

Član Komisije dr. Branislav Mihajlović je naglasio da, iako se radi o sasvim novom tekstu Zakona o radu, neka od predloženih rješenja nisu dobra za radnike osobito one koji rade smjenski rad u zdravstvu."Predstavnici brčanskog Sindikata su iznijeli svoj negativ stav oko toga što jedino Brčko distrikt već godinama kasni u usvajanju ovog zakona", istakao je Ilija Kalajdžić, sekretar Sindikata.

 

Iako je komisija proslijedila zakon u dalju skupštinsku proceduru svi su se složili da predloženi tekst novog Zakona o radu treba dopuniti amandmanima, te da bi uspostava Odjela za rad i radne odnose u Vladi Brčko distrikta značajno doprinijelo bržoj i boljoj pimjeni ovog zakona u praksi.

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com