Menu

Brčko: Nacrt zakona o radu prošao prvo čitanje Istaknuto

Foto 3 sjednica SkupštinePoslanici Skupštine Brčko distrikta prihvatili su u prvom čitanju Nacrt zakona o radu, a prije njegovog konačnog usvajanja u drugom čitanju predviđene su dvije javne rasprave.

 

 

Gradonačelnik Siniša Milić istakao je da će javne rasprave sigurno poboljšati tekst zakona, te očekuje da će on biti usvojen u drugom čitanju bez ikakvih problema.

 

"Javna rasprava će kao takva vjerovatno iznjedriti i određene amandamane koji će sasvim sigurno poboljšati tekst zakona. S obzirom na značaj Zakona o radu, broj sugestija koje su se mogle čuti danas za skupštinskom govornicom je beznačajan", rekao je Milić.

 

On je istakao da je ovaj zakon važan dio Reformske agende koja se odnosi na Brčko distrikt koji je bio u zaostatku u odnosu na Republiku Srpsku i Federaciju BiH, te dodao da u Skupštini i Vladi predstoji definisanje organizacione jedinice koja će preuzeti brigu o sprovođenju ovog zakona.

 

"Ovo zakonsko rješenje prošlo je Ekonomsko-socijalni savjet i većina sugestija koje su imali socijalni partneri je usvojena u Nacrtu zakona tako da sam siguran da ovaj zakon u najvećoj mogućoj mjeri odražava interese svih socijalnih partnera", rekao je gradonačelnik Brčkog.

 

Član Radne grupe za izradu Nacrta ovog zakona Stojanka Knežević navela je da su u postupku izrade Nacrta zakona o radu, osim organa javne uprave, u najvećoj mjeri usvojeni komentari sindikata, Udruženja poslodavaca, Privredne komore, Razvojno-garantnog fonda.

 

"Ističem vrlo konstruktivnu i konkretnu saradnju naših socijalnih partnera, Sindikata i Udruženja poslodavaca, koji su dostavili obimne komentare", istakla je Kneževićeva.

 

Tokom diskusije o Nacrtu zakona poslanik opozicionog SDP-a BiH Suad Burić rekao je da u ovoj stranci smatraju da on treba da bude krovni zakon za sve druge akte koji tretiraju rad i radne odnose na području grada, te dodao da će njegova stranka sigurno amandmanski djelovati.

 

Bojan Đokić, poslanik Socijalističke partije koja je dio skupštinske većine u Brčkom, istakao je da tekst zakona treba dosta doraditi i da ima mnogo dijelova i stvari koje treba prepraviti i poboljšati. "Mi smo najavili donošenje dosta amandmana na tekst zakona", rekao je Đokić.

 

(SRNA)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com