Menu

Potpisan memorandum Luka Brčko: Roba iz Kine preko luka u Rijeci i Pločama do Brčkog Istaknuto

luma-memoPredstavnici „Luke Brčko", Željeznica Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatskih željeznica Kargo i Belisar Logistic Brčko danas su potpisali memorandum u unapređenju intermodalnog transporta roba u Brčko distriktu.

 

 

Marinko Viljušić, direktor „Luke Brčko" rekao je da je posao sa kontejnerskog terminalom konačno krenuo i da je ovo preduzeće spremno da ga razvija.

 

– Imamo spremljen prostor za oko 200 kontejnera i pet do šest hiljada kvadratnih metara za proširenje terminala, a u pregovorima smo sa Svjetskom bankom koja nam je u prvoj fazi za razvoj terminala odobrili pet miliona evra – rekao je Viljušić.

 

Zoran Iliničić, v.d. generalnog direktora Željeznica Republike Srpske i Enis Džafić, generalni direktor Železnica Federacije BiH istakli su da je svaka inicijativa koja će poboljšati i povećati obim željezničkog saobraćaja značajna za željeznice ali i ukupnu privredu, prenosi Srpskainfo.

 

– Smatram da je ovo velika stvar za HŽ Kargo i velika stvar za Brčko jer je kontejnerski terminal u Luci Brčko zaveden u sve svjetske brodare i oni ga mogu odabrati, tako da roba iz Kine preko luka u Rijeci i Pločama može stići u Brčko – rekao je Gordan Žurga, direktor Hrvatskih železnica Kargo.

 

Dodao je da će što skorije jednom sedmično uvesti redovnu liniju od kontejnerskog terminala u Rijeci za Luku Brčko.

 

– Pokretnjem kontejnerskog terminala postajemo dio velike svjetske transporne zajednice što će privredi Brčko distrikta ali i regiona doneti novi logistički potencijal – rekao je Jovo Ilić, izvršni direktor za logističke operacije Belisar grupe koja je i povezala današnje potpisnike memoranduma.

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com