Menu

Podsjećanje na Tomašicu, krucijalni dokaz genocida u Prijedoru Istaknuto

toRadovan Karadžić nije osuđen za genocid 1992. u Prijedoru i još šest općina u BiH. Ipak, to što nije osuđen po tom osnovu ne znači da se nije dogodio, a nepobitni dokaz genocidne namjere je najveća masovna grobnica u BiH - Tomašica kod Prijedora.

 


Karadžić je oslobođen po prvoj tački optužnice, ali je dokazano da su počinjeni zločini u Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Foči, Vlasenici, Bratuncu i Zvorniku.

 

"Omarsku, Keraterm, Korićanske stijene, Trnopolje, Hrastovu glavicu, napad na područje Kozarca i lijevu obalu, bijele trake i sve ostalo, više niko ozbiljan ne može osporiti, kao ni 3.176 ubijenih Bošnjaka i Hrvata, od čega 256 žena i 102 djece," kaže nam historičar Jasmin Medić.

 

Masovna grobnica Tomašica, 12 metara duboka i 300 metara široka. U samo nekoliko mjeseci 1992. godine vojska i policija RS-a ubila je stotine Bošnjaka i Hrvata, cijele porodice, na ulicama i u dvorištima njihovih kuća te sistematski kamionima mrtva tijela prevozila i bagerima zakopavala u Tomašicu. U utrobi Tomašice otkriveni su i posmrtni ostaci čak 20-ero djece.

 

Sve to zbog brojnih razloga ipak nije uvršteno u dokazni postupak protiv Radovana Karadžića, ali zato jeste protiv Ratka Mladića.

 

U Tomašici kao primarnoj i Jakarinoj kosi kao sekundarnoj masovnoj grobnici (u koju su prebačene žrtve iz Tomašice) pronađeni su posmrti ostaci 842 žrtve bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Ekshumacijom na Tomašici 2013. godine pronađeno je 435 posmrtnih ostataka žrtava.

U ovoj grobnici pronađeni su posmrtni ostaci ljudi s područja cijele općine Prijedor, počevši od žrtava napada na Kozarac, grada Prijedora, logora Omarska i Keraterm, žrtava napada na bošnjačka sela na lijevoj obali Sane, područja Ljubije...

 

O Tomašici u svom dnevniku piše i komandant Vrhovnog štaba VRS-a Ratko Mladić koji navodi podatak o 5.000 ukopanih.

 

"Bitno je naglasiti da je on bio upoznat o postojanju ove masovne grobnice i da svoje podređene nije sankcionisao zbog ovih zločina", kaže nam Medić.

 

Masovna grobnica Tomašica je uvrštena u predmet protiv Mladića te je tako ostavljena mogućnost da bude osuđen, pored Srebrenice, i za genocid i u drugim dijelovima BiH u drugostepenom postupku. Tomašica je nepobitan dokaz genocida bez obzira na to koliko tu činjenicu uvažio MKSJ ili bilo koji drugi sud.

Piše: S. Hambo/Klix.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com