Menu

Pod sloganom „Ljubav ne broji kromozome“ u brčanskoj Četvrtoj osnovnoj školi obolježen Svjetski dan Daunovog sindroma Istaknuto

daun 642x336Svake godine na prvi dan proljeća, 21. marta, obilježava se Svjetski dan Daunovog sindroma. Ovaj datum izabran je zato što se baš na 21. kromozomu događa anomalija koja uzrokuje ovu bolest.

 

 

Jutros su u škole, a neki i na posao, krenuli u različitim čarapama, ne slučajno, već namjerno, kako bi na današnji dan ovim malim znakom pažnje, bili potpora osobama s Daunovim sindromom.

 

Ljubav ne broji kromozome

 

Pod sloganom „Ljubav ne broji kromozome“ u brčanskoj Četvrtoj osnovnoj školi obolježen je Svjetski dan Daunovog sindroma. Nastavnici su s učenicima organizirali radionicu i prigodno druženje, uz projekciju filma.

 

Jelena Prole, majka je sedmogodišnjeg Filoteja, koji ide u ovu školu i ima Daunonov sindrom. Kaže da na početku nije bilo jednostvano, ali da je vremenom bivalo lakše.

 

„Nismo znali šta nas je snašlo, ali vremenom smo prihvatili i jako dobro se snašli. Škola nam je izašla u susret“, priča ova majka, savjetujući druge roditelje, čija djeca imaju Daunov sindrom, da se što više informiraju i rade sa svojom djecom u vidu stručne pomoći.

 

Naida Kavazović, učiteljica 1. razreda u Četvrtoj osnovnoj školi gdje i Filotej ide, kaže da prvi put u odjeljenju ima učenika s Daunovim sindromom. „To je izazov, ali je i nešto što je uistinu lijepo, jer smo svi odjeljenju i u školi shvatili koliko nas je taj učenik naučio empatiji, odnosno svi učenici su pokazali veliki stepen ljubavi i tolerancije, prihvaćanja drugačijeg jer Filotej je izuzetan dječak“, kazala je učiteljica Kavazović.

 

Prema riječima ravnateljice Zumke Grabus u pripremnoj nastavi za prve razrede imaju još jednu djevojčicu s Daunovim sindromom. „Djeca rođena s Daunovim sindromu su uključena u inkluziju, a naša škola ima otvorena vrata za tu djecu i maksimalno smo im posvećeni. To smo pokazali sa našim Filotejom, s kojim rade stručni saradnici i asistent“, navela je Grabus.

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com