Menu

JP „Komunalno Brčko“ i Poljoprivredna i medicinska škola tradicionalno obilježili Svjetski dan voda Istaknuto

danvoda 1JP „Komunalno Brčko“ desetu godinu za redom zajedno sa učenicima Poljoprivredne i medicinske škole iz Brčkog, smijer prehrambeni i ekološki tehničar, obilježava Svjetski dan voda. 34 učenika dva odjeljenja ove škole juče su u pratnji profesora posjetili Fabriku vode na Plazuljama.

 

 

Tom prilikom učenici su zajedno sa rukovodiocem i zaposlenicima Fabrike vode obišli retenziju – veliki otvoreni rezervoar vode kao i objekte u kojima se voda prerađuje i upoznali se sa načinom i fazama prečišćavanja vode.

 

Cilj posjete bio je i osnaživanje svijesti mladih o važnosti očuvanja vodnih resursa i njihovog integrisanog upravljanja radi postizanja ekoloških i društvenih ciljeva.

 

Prve važne preporuke o problemima vezanim za vodu i vodne resurse bile su formulisane na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama koja je održana 1977. godine u Mar de Plati (Argentina). Nakon konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeirou, Opšta skupština UN je rezulucijom od 22. februara 1993. godine odlučila da se 22. mart svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, širom svijeta posebno skrene pažnja na probleme vezane za vodu i vodne resurse, s tim da se svake godine obilježava uz drugi moto.

 

Tema Svjetskog dana voda 2019. glasi: „Voda za sve“.

 

Ogroman broj ljudi u svijetu ne uživa pravo na čistu i sigurnu vodu pa je u cilju zaštite zdravlja sadašnjih i budućih generacija neophodno spriječiti onečišćenje vodnog resursa, što podrazumijeva aktivitet i odgovornost svake države, te njenog stanovništva.

danvoda 3

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com