Menu

Prezentacija Akcionog plana za smanjenje neprihodovane vode u vodovodnom sistemu Brčko distrikta BiH Istaknuto

prezentacija neprihodovanavodaU prostorijama preduzeća, za zaposlenike RJ Vodovod i kanalizacija i predstavnike Odjeljenja za komunalne poslove održana je prezentacija pod nazivom „Analiza neprihodovane vode u vodovodnom sistemu Brčko distrikta BiH – akcioni plan za smanjenje neprihodovane vode“. Prezentaciju je održao i moderisao ekspert za neprihodovanu vodu, Dževad Koldžo.

 

 

Prisutnima je prezentovan projekat definisanja mjera na smanjenju neprihodovane vode, koji podrazumijeva provedbu procesa sačinjenog od sistemskih tehničkih promjena operativnosti, te kratkoročnih i dugoročnih mjera.

 

Neprihodovana voda predstavlja zbir fizičkih gubitaka (sva curenja iz sistema), komercijalnih gubitaka (ilegalna potrošnja, greške u mjerenju, greške u bazi podataka itd.) te legalne neobračunate potrošnje.

 

S ciljem rješavanja tematiziranog problema, dat je prijedlog zoniranja sistema koji predstavlja određivanje granica i fizičku podjelu sistema vodoopskrbe, odnosno uspostava DMA zona koji će omogućiti i dovesti do ekonomskog nivoa gubitaka.

 

Pomenuto je i to da su komercijalni gubici vodovodnog sistema Brčko distrikta BiH zadovoljavajući, a da je prema IWA metodologiji vrijednost fizičkih gubitaka koja se prezentuje kroz vrijednost Infrastrukturnog indeksa curenja (ILI) mnogo viša nego što bi trebala biti.

 

Bilo je riječi i o važnosti promjene 2% od ukupne dužine svih cjevovoda u sistemu koja bi se provodila svake godine čime će se osigurati da sistem nema dijelove starije od 50 godina.

 

Uspostava DMA zone, pogotovo DMA zone u centru grada, uz nabavku opreme za mjerenje i detekciju curenja vode, trebali bi biti prvi prioritet u saniranju problema. Zamjena svih glavnih vodomjera ispred zgrada kako bi bili funkcionalni, pravljenje baze podataka vodomjera i vršenje njene provjeru na terenu, te ulaganje u stručno usavršavanje profesionalnog kadra, neki su od zaključaka i preporuka održane prezentacije.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com