Menu

Učenici Poljoprivredne i medicinske škole Brčko podižu svijest o važnosti uključenja mladih u izborni proces Istaknuto

uc 3Učenici trećeg razreda smjera Ekološki tehničar u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi Brčko u sklopu predmeta demokratija i projekta „Građanin” bave se problemom nezainteresovanosti mladih za izlazak na izbore.

 

 

Učenici smatraju da je nezainteresovanost mladih za izlazak na izbore sve zastupljenija u BiH i da najnovija istraživanja pokazuju da BiH spada među evropske zemlje sa najmanjim postotkom izlanosti mladih na izbore kao i da mlade ljude od 18 do 25 godina i od 30 godina izbori ne zanimaju.

 

"Da li je riječ o nezainteresovanosti za politiku, mišljenju da ne mogu ništa da promijene ili nečemu trećem. Preciznija mjerenja koliko ih tačno u ovoj starosnoj dobi izađe na izbore ne postoje, ali su istraživači saglasni u tome da se ne radi o velikom broju. 21% biračkog tijela u BiH čine mladi, od kojih 62 % nije niti politički niti građanski uključeno", rekli su učenici.

 

„Mladi se trebaju uključiti u sve društveno - političke procese, a prvi korak je upravo izlazak na izbore. Odaberimo razvoj i o(p)stanak i svojim glasom sudjelujmo u stvaranju evropske BiH, te kreirajmo vlastito bolje sutra. Učenici su povodom toga izradili brošure koje su podijelili građanima Brčkog. Cilj nam je ukazati na važnost uključenja mladih u izborni proces jer idealna zemlja je ona zemlja u kojoj sve starosne grupe podjednako i fer odlučuju".

 

uc 6uc 6uc 6uc 6uc 6uc 6

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com