Menu

Učenici III4 razreda JU Poljoprivredne i medicinske škole Brčko o problemu pasa lutalica Istaknuto

psi9Učenici III4 razreda JU Poljoprivredne i medicinske škole Brčko, smjer prehrambeni tehničari ove godine učestvujemo na takmičenju "Projekt građanin" u okviru predmeta Demokratija i ljudska prava na temu problem pasa lutalica u Brčko distriktu.

 

 


Često čujemo kako je pas napao i ujeo čovjeka ili još gore, neko dijete, te kako su psi zlostavljani od strane čovjeka i kako psi uništavaju javnu imovinu. Također psi mogu biti prenosioci bolesti ( npr bjesnilo), prouzrokovati saobraćajne nesreće i zagađivati okoliš. Smatramo da su najveći krivci za pse lutalice neodgovorni vlasnici koji ih napuštaju. Prekrobrojnost životinja u azilima i njihovo sve češće napuštanje, pogotovo ljeti uoči i za vrijeme godišnjih odmora, nedovoljno svijest ljudi o tom problemu, nečipiranje pasa te slabo provođenje i nepridržavanje Zakona o zaštiti životinja najveći su problemi u našoj zajednici. Najbolje rješenje jeste adaptacija već postojećeg azila.Ovo je jedno od riješenja za smanjenje i kontrolu broja lutalica. UBIJANJE PASA NIJE RJEŠENJE. Također u našem gradu se ne provodi kaznena politika iako je Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja to predvidio", rekli su učenici.

 

Učenici apeluju na građane da usvajaju pse iz azila.

 

"Usvajanje u brčanskom azilu je svakog utorka i petka od 10 do 11 časova. Udomljavanje je besplatno, a prilikom udomljavanja Javna veterinarska stanica psa odmah mikročipuje i vakciniše tako da je pas spreman za novi dom u potpunosti".

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com