Menu

Brčko: U naredna dva dana konferencija o internacionalizaciji u visokom obrazovanju Istaknuto

fakultetZavršna konferencija međunarodnog projekta “Jačanje internacionalizacije u visokom obrazovanju BiH” biće održana u naredna dva dana u Brčkom.

 

 

Riječ je o projektu, finansiranom iz programa Erazmus plus, a koji je tokom tri godine realizovan na osam javnih univerziteta u BiH.

 

Ključni rezultati koji su ostvareni su analiza stanja internacionalizacije i priznavanja kvalifikacija u javnom visokom obrazovanju, izrada strategije za internacionalizaciju i modela za priznavanje kvalifikacija i njegovo usvajanje na univerzitetima.

 

Rezultati su i testiranje novih modela internacionalizacije, edukacija osoblja i opremanje univerziteta informatičkom opremom, izrada vodiča za ocjenu kvaliteta internacionalizacije.

 

Podršku projektu dali su Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke, Centar za informisanje i priznavanje kvalifikacija u BiH, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH i Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske.

 

Poseban značaj projektu dalo je učešće renomiranih međunarodnih partnera – Katolički Univerzitet u Leuvenu /Belgija/, Politehnički univerzitet u Portu /Portugalija/ i Univerzitet “Bakingemšir NJu” /Velika Britanija/ koji su podržali univerzitete iz BiH na putu unapređenja internacionalizacije, saopšteno je iz Univerziteta Istočno Sarajevo.

 

Zahvaljujući izuzetnim rezultatima, projekat je podržala i Rektorska konferencija BiH, koja je potpisala zajedničku deklaraciju o privrženosti javnih visokoškolskih ustanova u BiH internacionalizaciji i putu u Evropsko područje visokog obrazovanja.

 

Konferencija će biti održana na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Istočno Sarajevo, a učešće su, osim partnera u projektu, potvrdili predstavnici Delegacije EU u BiH, Erazmus plus kancelarije BiH, predstavnici Brčko distrikta i privatnih visokoškolskih ustanova.

 

Početak konferencije je u 9.30 časova, a izjave za medije planirane su u 9.20 časova na Ekonomskom fakultetu u Brčkom.

Izvor: SRNA

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com