Menu

Brčko: Održana debata o širenju dezinformacija u medijima Istaknuto

Debata 642x336“Dezinformacije u medijima najviše se šire kroz političku propagandu, posebno u predizbornom periodu”, istakao je predstavnik Misije OEBS-a u BiH Zlatan Musić, na debati koju je ova organizacija danas u Brčkom održala u saradnji sa Udruženjem BH novinari.

 

 

„Prema našim analizama, lažne vijesti su se pojavljivale najviše na stranicama koje nemaju impresum“, rekao je Musić.

 

On je naglasio da se OEBS protiv lažnih vijesti i dezinformacija pokušava boriti organizovanjem radionica za edukaciju medijskih radnika i studenata novinarstva.

 

Na temu „Prepoznavanje i borba protiv dezinformacija ‘Fejk njuz’ u javnom medijskom prostoru, te uticaj dezimformacija na javno mnjenje”, predstavnik Kluba novinara Admir Kadrić kaže da tačnost objavljenih informacija uvijek mora biti ispred ažurnosti.

 

„Vrlo je važno da novinari provjeravaju informacije, da ne žurimo za ekskluzivnošću, da svaku činjenicu provjerimo bar na dva ili tri izvora, kako bismo izbjegli mogućnost dezinformacije“, rekao je Kadrić.

 

Odgovoran pristup informisanju, medijska pismenost, stručan rad, te zakonsko uređenje medijskog prostora prva su stepenica ka pravilnom i istinitom informisanju, zaključak je učesnika današnje debate.

 

U današnjoj debati učestvovali su i predstavnici medija, predstavnici NVO-a, kao i predstavnici vlasti, policije i sudstva Brčko distrikta, piše Radio Brčko.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com