Menu

"Jadan i čemeran život, nikad više neće biti onog Vareša, k'o što je bilo" Istaknuto

varPrije 75 godina, općina Vareš je oslobođena od fašista u 2.svjetskom ratu. Danas je u ovaj grad pristiglo nekoliko stotina antifašista sa prostora bivše Jugoslavije. U Varešu, bar na jedan dan drugačija slika. Inače, ovo je mjesto koje je napustilo stotine stanovnika u potrazi za boljim životom. Mladih nema, ulice su prazne, posla nema. Oni koji su ostali, nadaju se boljim danima.

Praznik u Varešu. Četvrtog aprila ovaj grad živi punim plućima. Vrijeme je to kad se evociraju uspomene na neko drugo vrijeme i druge ljude. Bahrija i Sejnudin Balta stigli su iz Zenice. Preostala su im, kažu, sjećanja.

 

"A meni žao ove mlade raje koja ne radi, a mi smo svoje preživjeli, hvala Bogu, bilo nam je lijepo, hodali smo, sad mnogo manje hodamo, nego što smo hodali", kazala je Bahrija.

 

Umor i godine nisu spriječile stotine antifašista da bar na jedan dan dođu u ovaj bh. gradić.

 

Ovi ljudi danas slave i sa sjetom se prisjećaju za njih, kako kažu, nekih boljih vremena. Cilj im je na mlade prenijeti duh zajedništva koji je nekada postojao i u Varešu, ali i u cijeloj BiH.

Dan oslobođenja grada od fašističkih snaga obilježio se veselo. Tradicionalna pjesma, ples i grah za sve prisutne. Sa zastavama bivše države, bedževima sa likom Josipa Broza prodefilovali su ulicama Vareša. Žao im je, kažu, jer nove generacije ne njeguju duh antifašizma.

 

Evo šta su nam kazali:

 

"Ovo nas što je ostalo starije generacije pa pratimo to sve, a ova omladina je zapostavila sve."


"To je bilo vrijeme koje je dobro, ovo sad vrijeme ne valja, imao si zakon, imao si sve, sad više nemaš ništa."

 

No, ovakvi dani su rijetkost u vareškoj čaršiji. Od grada, koji je nekada brojao 28 nacija, grada kojeg su nazivali Evropa u malom, danas slika uglvnom starijih stanovnika na ulicama i želja za boljim sutra. U lokalnoj kafani zatičemo Jasmina i Ivu. Rođeni Varešani. Nije ovo grad, kakav je nekad bio, kažu.

 

N1: Kakav je život danas ovdje?

 

"Nikakav, sve je leglo, industrije nema, koja ja država Vareš. Osjećam se nostalgično". kazao je Ivo Ćorić.


"Nema ni ljudi, malo nas ima ovdje, pomrlo sve, dokono sve, malo radnika, malo đaka, nema ništa, raseljavanje, umiranje, svaki dan neko umre, neko ode, ne rađa se ništa", dodao je Jasmin Karačić.

 

U Varešu malo ko ne zna Nazifa Imamagića, poznatog i kao Šećerka. Iz Vareša nikad nije otišao, ovdje živi i radi. Ipak, naviru bolna sjećanja.

 

"Jadan i čemeran život, nikad više neće biti onog Vareša, k'o što je bilo. Puka sirotinja. Ima svega i svačega, ali ono kako je Vareš nekad živio i šta je imao, da se živi još 1.000 godina, to nikad neće biti", ispričao nam je Imamagić.

 

I tako iz dana u dan. Ipak, ne gube nadu. Okolina Vareša bogata je rudama, a procjenjuje se da postoje i nalazišta zlata i sličnih plementitih metala. Očekuju se strana ulaganja, a stanovnici ovog brdovitog grada se nadaju da će malo nalazište blaga donijeti bolja vremena i za njih i njihovu čaršiju.

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com