Menu

Džaferović: Da nije bilo Armije RBiH, danas ne bi bilo ni BiH Istaknuto

dz66Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uveličao je danas obilježavanje manifestacije "Tešanjski dani otpora", kojom stanovnici tog grada tradicionalno obilježavaju 4. april - Dan otpora fašizmu u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992.-1995. godine.

 

Na taj je dan, 1992. godine, Općinsko vijeće Tešanj proglasilo je vanredno stanje te preuzelo nadzor i upravljanje nad sistemom Teritorijalne odbrane na svom području, što je bio početak organizovanog otpora.

 

"Mi treba da budemo ponosni na Armiju Republike BiH. Da nije bilo Armije RBiH, danas ne bi bilo ni BiH. To je potpuno jasna stvar. Naša odbrambeno-oslobodilačka borba je bila časna. BiH i borcima BiH potrebna je samo istina i pravda", poručio je Džaferović, koji je istakao da u nekim slučajevima na bosanskohercegovačko pravosuđe utjecaj imaju retrogradne snage.

 

Džaferović je podvukao kako se time želi ostvariti cilj "da se stvari relativiziraju, da se krivica izjednači".

 

"To, naravno, nikada neće moći proći. Ja pozivam sve članove bh. društva, sve ljude koji vole ovu zemlju, da se susprotstave nasrtajima da se zamijene teze i da se izjednači agresor i žrtva. Nismo bili svi isti", kazao je Džaferović.

 

Dodao je kako su na prostorima dokle je iole dopirala legalna vlast RBiH poštovana prava svih građana BiH.

 

"Štićena su prava svih građana, očuvani su kulturni, historijski i vjerski objekti svih. Tamo, gdje su bile vlasti koje su napadale BiH, svega toga nema. Sve je porušeno, gradovi su popaljeni, naselja popaljena, stanovnici poubijani i protjerani u skladu s nastojanjima i željama onih koji su napadali na BiH. Nismo, dakle, bili isti", podvukao je još jednom Džaferović.

 

Te stvari se, kako kaže, nikada neće moži izjednačiti.

 

"Ovo je i poruka tim retrogradnim snagama: Neka se kane ćorava posla. Mi smo ponosni ljudi, nikada nećemo dozvoliti izjednačavanje i uradit ćemo sve, što je u našoj moći, da se to ne izjednači", poručio je Džaferović, koji je napomenuo kako, upravo zbog toga, Armija BiH i legalna vlast RBiH nose ogroman kapital iz rata.

 

"Nećemo dozvoliti nikome da taj kapital oduzme Armiji RBiH i svim braniocima domovine BiH", naglasio je Džaferović, koji je s ostalim delegacijama položio i cvijeće na centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim u proteklom ratu u Tešnju.

http://ba.n1info.com

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com