Menu

Demobilisani borci Armije RBiH Brčko: Zakon koji donosi prava borcima u FBiH da se primjeni i u Distriktu, inače ostat ćemo uskraćeni Istaknuto

Armija BiH 666Predstavnici brčanskog udruženja demobilisanih boraca Armije R BiH 1992-1995 obratili su se jučer predstavnicima lokalne izvršne i zakonodavne vlasti za pomoć u vezi federalnog Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica koji se nalazi u proceduri, a kako ne bi bili uskraćeni za neka prava.

 

„Postoji problem nerazumijevanja federalnog Ministarstva za pitanja demobilisanih boraca i invalida, u smislu da se taj zakon koji treba da omogući neka prava demobilisanim borcima sa mjestom prebivališta i u Brčkom, neće primjenjivati na području Distrikta kako su predvidjeli iz ovog ministarstva“, pojasnio je glavni koordinator brčanske Vlade Sead Šadić.

 

Kako ističe pravni savjetnik Udruženja demobilisanih boraca Armije RBiH Ismar Dervišević, ovim zakonom je predviđeno da će demobilisanim borcima sa mjestom prebivališta u Brčkom pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu rješavati nadležna služba za boračko-invalidsku zaštitu Brčko distrikta.

 

„Imajući u vidu nalog supervizora koji kaže da se u Brčko distriktu ne primjenjuju zakoni entiteta, osim zakona o entitetskom državljanstvu, došli smo do zaključka da se ovaj zakon u Brčkom ne bi mogao primjenjivati kao u Federaciji, tako da bi demobilisani borci u Brčkom bili uskraćeni za ovo pravo. Zato smo uputili dopis svim relevantnim institucijama sa prijedlogom da se izmjeni član zakona, odnosno da o ovom pravu odlučuje boračko-invalidska služba iz najbliže općine iz Federacije kako je to riješeno i za demobilisane borce koji imaju prebivalište u entitetu RS-a. U ovom slučaju to bi bila općina Srebrenik sa kojom smo i ranije imali saradnju u ovoj oblasti. Konkretno zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć demobilisani boraci sa područja Distrikta su predavali u ovoj općini“, pojasnio je Dervišević.

 

Kako je Šadić još istakao, predstoje konsultacije sa ostalim boračkim udruženjima, a na narednom kolegijum Vlada bi trebala zauzeti ponovo stav po pitanju ovog zakona.

 

„Vlada Brčko distrikta ima dobru komunikaciju sa boračkim udruženjima, zajedno djelujemo i radimo na ostvarivanju njihovih prava. Vjerujemo da će resorno federalno ministarstvo uvažiti naše prijedloge na ovaj zakon na obostrano zadovoljstvo“, kazao je još Šadić.

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com