Menu

baner for web jpg

Brčko: Usvojen zaključak za poništenje javnog konkursa za zakup poljoprivrednog zemljišta Istaknuto

Samo zakup Poljoprivredno zemljiste vise nitko nece moci otkupljivati ca largeVlada Brčko distrikta BiH na 60. redovnoj sjednici razmatrala je Informaciju o toku postupka davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Brčko distrikta BiH i usvojila zaključak da gradonačelnik Brčko distrikta BiH, kao institucija koja upravlja javnom imovinom, pokrene postupak poništenja javnog konkursa za dodjelu u zakup poljoprivrednog zemljišta.

 

Vlada Brčko distrikta BiH je stava, kako je navedeno u zaključku, da se dosadašnji način dodjele poljoprivrednih zemljišta u zakup treba izmijeniti u smislu utvrđivanja nove politike u poljoprivredi te će se u tom kontekstu pristupiti razmatranju i analizi postojećih propisa u ovoj oblasti.

 

Direktorica Ureda za upravljanje javnom imovinom Dijana Glišić rekla je da je Ured raspisala javni konkurs za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Brčko distrikta BiH, putem usmenog javnog nadmetanja 19. 3. 2019. godine.

 

Ona je dodala da je usmeno javno nadmetanje započelo 8. aprila i nastavljeno je svakog narednog radnog dana do danas. Pojašnjavajući razloge za donošenje ovakvog zaključka, Glišićeva je istakla da je Vlada stava da dosadašnji način onemogućava pravičnu raspodjelu između krupnijih i sitnijih zakupaca te da cijena za zakup ne bi trebala biti za ovu vrstu imovine jedini kriterij za raspolaganje i da se pritom trebaju uzeti u obzir i okolnosti koje se tiču upravljanja poljoprivrednim domaćinstvima, prava na ostvarivanje podsticaja, sveobuhvatna politika upravljanja poljoprivrednim zemljištem u smislu omogućavanja zadržavanja sitnih proizvođača i olakšavanja ukupnog procesa.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com