Menu

Brčko: Pogon za proizvodnju košnica za prvih mjesec dana rada proizveo oko 300 košnica Istaknuto

milan pcNedavno pokrenuti pogon za proizvodnju košnica i satne osnove u Brčkom dobro funkcioniše, a za prvih mjesec dana rada proizveo je oko 300 košnica.

 

 

Jedan od inicijatora projekta i predsjednik Udruženja građana „Golub“ Milan Dragičević, kaže da bi mjesečni kapacitet proizvodnje pogona u kome je trenutno zaposleno šest radnika, uz malo vježbe i iskustva sa trenutnim sredstvima mogao biti i do hiljadu košnica mjesečno.

 

Što se tiče satne osnove tu se za jedan dan proizvede oko 90 kilograma.

 

“Nas šest ovdje radi, oscilira to, dolazi kad ko ima vremena, ali učimo se”, rekao je Dragičević.

 

Cijela priča oko proizvodnje uozbiljiće se nakon registracije preduzeća i uvođenja fiskalizacije, a košnice se trenutno prodaju po ugovoru, preko udruženja.

 

Realizacijom ovog projekta, pokrenuta je škola pčelarstva, kako bi pčelari početnici stekli potrebno iskustvo i znanje.

 

“Školski pčelinjak koji imam prvi je u BiH i škola će biti stalnog karaktera”, rekao je Dragičević.

 

Projekat pogona za izradu košnica i satnih osnova realizovan je uz finansijsku podršku USAID-a, Vlade Brčko distrikta, kao i SVG organizacije.

 

Incijator projekta je Udruženje građana “Golub” u saradnji sa Udruženjima pčelara “Matica” iz Brčkog i “Pčela” iz Gornjeg Rahića.

 

http://radiobrcko.ba

pcele 642x336

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com