Menu

Održana manifestacija Dani akademskih susreta u Koraju Istaknuto

kor 1Danas je u Koraju održana manifestacija Dani akademskih susreta u Koraju. Udruženje ljubitelja umjetnosti Bosne i Hercegovine je jedan od inicijatora ovih susreta, a u manfestaciji učestvuju eminentni umjetnici iz Brčkog, Koraja i okoline.

 

 

“Ideja je nastala prije dvanaest godina, u prostorijama Udruženja ljubitelja umjetnosti Bosne i Hercegovine. Prilikom jednog druženja umjetnika palo mi je na um da predložim da se kultura širi malo i po ruralnim predjelima, što je objeručke prihvaćeno od svih umjetnika u gradu. Danas je dvanaesta godina kako smo ovdje u Koraju. Zamišljeno je da se manifestacija svake godine održava u jednom bošnjačkom, jednom hrvatskom i u jednom srpskom naselju. Međutim, dosad, sticajem okolnosti smo samo jednom bili u Bukviku, a razlog toga jeste to što Udruženje ne raspolaže sa dovoljno materijalnih sredstava te iz tog razloga ne možemo sve planirane projekte da realiziramo, a nadmo se da će u budućnosti biti bolje. U manifestaciji učestvuju slikari Mladen Filipović, Slavko Medunić, Jusko Muharemović, Almedia Cifrić, Jasna Ademović.

 

Almedina Cifrić, akademski slikar, dovela je svoje učenike koji su oduševili sve prisutne svojim slikarskim umijećima. Namjera je da najmlađi svake godine dolaze u što većem broju, da gledaju straije umjetnike i da od njih uče zanat”, kazao je jedan od organizatora organizatora ovoga događaja Bajro Jukić Čičak.

 

“Udruženje ljubitelja umjetnosti je jedno od vodećih udruženja u Brčko distriktu BiH i bavi se ne samo promovisanjem likovne kulture, nego i kulture općenito: književnosti, muzike, slikarstva itd. Čak smo imali izložbu radova čiji autori su djeca predškolskog uzrasta, u četiri obdaništa u Brčko distriktu, a to je propratila medijski i Vaša Televizija. Ovo je dvanaesta godina kako se družimo u Koraju i to je već postalo tradicija. Ove godine planiramo da idemo u Bukvik i u Skakavu, da realiziramo naš plan umjetničkog druženja u bošnjačkom, hrvatskom i srpskom selu. Stvar organizacije je stvar pripreme: jedan dio troškova snosi Udruženje ljubitelja umjetnosti Bosne i Hercegovine, a jedan dio troškova snose predstavnici mjesnih zajednica i istaknutih pojedinaca u mjestima u kojima gostujemo”, istakao je Mladen Filipović, predsjednik Udruženja ljubitelja umjetnosti Bosne i Hercegovine.

 

“Kao društveno-odgovorna firma prepoznali smo važnost ovoga događaja i odlučili smo podržati oveogodišnje akademske susrete u Koraju. I ja sam sam iz Koraja, te i sam želim da održavam sponu između Brčkog i Koraja. Svake godine uključi se sve više djece, a jednoga dana, kada današnja djeca postanu odrasle osobe, nadamo se da će i oni sami inicirati jedne ovakve susrete, kazao je Halid Salihović, generalni direktor firme “Papilon” iz Čelića, koji je jedan od sponzora ovogodišnjih akademskih susreta u Koraju.

 

Almedina Cifrić, poznati akademski slikar, već četvrtu godinu učestvuje u ovoj manifestaciji i ovdje dovdi svoje učenike, uglavnom iz Brčko distrikta, kako bi učenici na najbolji način shvatili svoju okolinu, divne pejzaže, ali i naslikali, zajedno sa ostalim umjetnicima, divna djela.

 

“Kroz kolonije, radnu atmosferu, ali i druženje mi najbolje učimo. Od starijih slikara danas su tu sa nama Gabrijela Ljoljić- Đurđević i Tijana Dabić.

 

Poznata brčanska umjetnica Jasna Ademović istaknula je da ovo druženje za nju predstavlja sponu između zavađenih ljudi. “Ako se osvrnemo naokolo, vidjet ćemo da su tu danas sa nama ljudi različite religije, etničke kao i nacionalne pripadnosti”, istaknula je Jasna.

https://brcko.tv

 

kor 3kor 3kor 3

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com