Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

A4EB5B4C FB04 444B AE9C 39C793F3E15C

Sa tržišta uklonjeno više od 2.000 komada igračke “ljigavac” Istaknuto

ljigavac334Po nalogu opštinske i republičke zdravstvene inspekcije sa tržišta Republike Srpske uklonjeno je 2.202 komada igračke “ljigavac”, iz razloga jer nisu bile deklarisane u skladu sa zakonom.

 

 

“U postupku redovnog nadzora predmeta opšte upotrebe u maloprodaji, pregledom navedenih igračaka utvrđeno je da iste nemaju nikakvu deklaraciju ili je deklaracija na nerazumljivom jeziku”, navedeno je u saopštenju Inspektorata RS.

 

Zakonom o predmetima opšte upotrebe propisano je da predmeti opšte upotrebe koji se stavljaju na tržište moraju imati deklaraciju.

 

“Predmeti opšte upotrebe ne mogu se staviti na tržište ako: sastav ne odgovara deklaraciji, ako je deklaracija nepotpuna, ako nije lako uočljiva, nije razumljiva ili nije napisana na jeziku koji je u službenoj upotrebi u Republici Srpskoj i ako je ambalaža oštećena u mjeri da ne obezbjeđuje zdravstvenu ispravnosti”, navode u saopštenju.

 

Na osnovu Sporazuma Inspektorata Republike Srpske i Agencije za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine, za ovu godinu je u okviru projekta proaktivnog nadzora neprehrambenih potrošačkih proizvoda, planirano uzorkovanje igračke “ljigavac” za potrebe laboratorijskog ispitivanja.

 

“U ovoj godini do sada je zabranjen uvoz dvije pošiljke igračaka u količini od 1.188 komada. Takođe, u 2018. godini zabranjen je uvoz osam pošiljki nebezbjednih igračaka u količini od 4.600 komada, a sa tržišta je povučeno 573 komada”, saopštili su iz Inspektorata RS.

 

Najčešće utvrđene nepravilnosti odnosile su se na nedozvoljen sadržaja ftalata i lako izvlačenja niti. Kontrolisane su igračke porijeklom iz različitih zemalja, međutim sve neispravne pošiljke bile su porijeklom iz Kine.

 

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com