Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

A4EB5B4C FB04 444B AE9C 39C793F3E15C

Penzionerima u FBiH koji žele raditi neće biti obustavljena isplata penzija Istaknuto

penzioneriVeć duže od godinu dana u Federaciji BiH penzionerima nemaju mogućnost primanja penzije i zasnivanja radnog odnosa istovremeno Stupanjem na snagu novog Zakona o PIO ova mogućnost je ukinuta te je onim penzionerima koji su u isto vrijeme primali mirovinu i plaću zaustavljena isplata mirovina, piše Večernji list BiH.

 

Prema podacima Zavoda PIO Federacije BiH, takvih je oko 550. Riječ je, kako navode iz spomenutog Zavoda, o penzionerima čija je prosječna penzija iznosila 550,04 konvertibilne marke. Naime, novi zakon je takvim osobama dao mogućnost biranja hoće li nastaviti raditi ili će nastaviti primati penziju.

 

Ako se o tome nisu izjasnili, po automatizmu im je ukinuta penziju dok ne prestanu s radnim odnosom. Kako bi ponovno ostvarili pravo na penziju, osobe kojima je zbog zasnivanja radnog odnosa zaustavljena isplata, trebaju podnijeti zahtjev i mirovina se uspostavlja od dana nakon prestanaka prijave na osiguranje, tj. dan nakon odjave s osiguranja.

 

“Čak i po službenoj dužnosti, uspostavljamo penziju nakon prestanka osiguranja, tj. nakon odjave”, naveli su iz Zavoda PIO Federacije BiH, nakon što se u medijima pojavio slučaj osamdesetdvogodišnjaka koji već godinu dana ne prima ni penziju ni plaću. Naime, ovaj korisnik Zavoda PIO tvrdi kako je svoju posljednju mirovinu u visini od 570 KM dobio prošle godine u martu (do tada je na snazi bio stari Zakon o MIO), nakon čega mu je obustavljena isplata.

 

Međutim, problem je u tome što je i firma u kojoj je radio od 2005. (kada je penzionisan) u međuvremenu ugašena te već godinu dana, uz to što ne prima penziju , ne radi, odnosno nema ni plaću.

 

Iz Zavoda PIO podsjećaju kako će uskoro i ovaj problem biti riješen, odnosno da će i penzioneri u ovom bh. entitetu, jednako kao i u Republici Srpskoj, ponovno moći raditi i primati penziju.

 

Budući da je članak 116. Zakona o MIO, koji propisuje mogućnost rada i primanja penzije, poslan na ocjenu ustavnosti, ovim pitanjem se bavila i Vlada FBiH te je isti odlučila izmijeniti. Razlog zbog kojeg je sporni članak Zakona dan na ocjenu ustavnosti je činjenica da nigdje u Evropi nije ograničeno ovo pravo penzionerima, odnosno ne moraju birati između posla i mirovine.

 

“Vlada Federacije Bosne i Hercegovine stava je da kroz izmjene i dopune Zakona o PIO, čija je izrada u toku, izmijeni i spornu odredbu članka 116. Zakona”, zaključeno je nedavno na sjednici Vlade FBiH.

 

Pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne skrbi Kenan Spahić objasnio je kako Vlada FBiH namjerava donijeti rješenje kakvo je postojalo i u ranije važećem Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju. Tako bi penziju i plaću istovremeno ubuduće mogli primati samo oni koji su ostvarili punu penziju, odnosno osobe koje su penziju ostvarile napunivši 65 godina starosti ili pak 40 godina radnog staža.

 

– Omogućavanje rada nekom ko je u punoj penziji je potpuno opravdano jer bi se tako punili i fondovi, odnosno, uz plaće bi se plaćali porezi i doprinosi – zaključio je ovom prilikom Spahić.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com