Menu

baner for web jpg

U Brčkom sutra počinje obilježavanje stradanje civila u proteklom ratu Istaknuto

1 sm 2018Udruženje nestalih i ubijenih Bošnjaka i Hrvata Brčko distrikta BiH zajedno sa udruženjem logoraša iz Brčkog sutra (30.4.) početi će sa obilježavajnjem stradanja civila u Brčkom u proteklom ratu.

 

 

U utorak (30.4.) u 11 sati obilježit će se stradanje civila na savskom mostu kada je 30. aprila, 1992 godine prilikom dizanja mosta u zrak ubijeno više od stotinu civila.

 

Obilježavanje će se nastaviti 4.maja polaganjem vijenaca na mjesta stradanja civila u gradu, policijska stanica, Posavina, DTV Partizan i bivši logor "Luka".

 

Takođe, 7. maja obilježit će se i Dan logoraša kao dan podsjećanja na stradanja u „Luci“.

 

Iz Udruženja su podsjetili da se još uvijek traga za oko 140 ubijenih plus staradali na mostu na Savi. Istakli su da u pronalaženju stardalih poteškoće im stvara nedovoljna angažovanost svih nadležnih institucija, ali i sve manja spremnost očevidaca da svjedoče o broju stradalih kao i mjestima njihovog ukopa.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com