Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Brčko: Obilježena 26. godišnjica od smrti Rašida Guše, nosioca najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” Armije RBiH Istaknuto

gusNa Šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću danas je obilježena 26. godišnjica od smrti Rašida Guše, nosioca najvećeg ratnog priznanja Armije RBiH.

 

 

U prisustvu članova porodice, prijatelja, saboraca obilježena je godišnica smrti brčanskog heroja Rašida Guše. Ispred njegovog mezara proučena je fatiha i položeno cvijeće te su evocirane uspomene na ovog velikog čovjeka.

 

“Danas se navršava 26 godina od pogibije rahmetli Rašida Guše (zvanog Babo), dobitnika najvećeg ratnog priznanja, heroja odbrane Dizdaruše i čovjeka koji je svojom hrabrošću i svojom sposobnošću vodio borce Trećeg bataljona u odbranu Dizdaroše. Nažalost, prije 26 godina, naš Rašid je dao svoj život za Bosnu i Hercegovinu. Mi njegovi suborci, odnosno vojnici koji smo bili pod njegovom komandom, danas na mezarju u Šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću, došli smo da proučimo fatihu i odamo počast našem legendarnom Babi. U ime Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljilan” zahvaljujem se porodici rahmetli Rašida Guše i njegovoj supruzi, kćerkama, unucima, svim dobitnicima ratnih priznanja”, kazao je u izjavi za Televiziju BDC Huso Ahmetović, predsjednik Udruženja nosilaca najvećih ratnih priznanja “Zlatni Ljiljan” Brčko distrikta BiH.

 

Legendarnog Guše prisjetio se i njegov saborac Safet Bahor, dobitnik najvećeg ratnoga priznanja “Zlatni ljiljan”, koji je na njegovom mezaru i održao prikladan govor, podsjećajući prisutne na veličinu tog čovjeka i borca.

 

“Rahmetli Rašida poznavao sam i prije početka Agresije na Bosnu i Hercegovinu. Bili smo komšije i prijatelji. Bili smo kao jedna familija. Pred sam rat, Rašid se nalazio u Austriji. Čuvši da se priprema Agresija na Bosnu i Hercegovinu, rahmetli Rašid ostavio je posao i došao u Brčko distrikt BiH da se bori za svoj narod i svoju jedinu Bosnu i Hercegovinu. U svoje ime i ime moje porodice posebno se zahvaljujem rahmetli Rašidu. Počeli smo zajedno rat, bili smo komandiri komandanti, i jedan i drugi, u istoj jedinici, do tog kobnog dana kada je Rašid otišao u bolji život. Nama je ostala tuga, ali ostala su i sjećanja na izuzetno veike hrabrosti i podvige rahmeti Rašida. Vodili smo akcije zajedno i s ponosom mogu da kažem da toliko hrabar čovjek ne postoji ni u Armiji RBiH, kakav je bio Rašid. Neka mu dragi Allah podari Džennet i neka porodici da sabura, a mi nikada nećemo izbrisati iz sjećanja rahmetli Rašida Gušu”, kazao je u izjavi za BDC Televiziju Safet Bahor, predstavnik Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH.

 

Iako je prošlo 26 godina od ovoga nemilog događaja, žalost i tuga zbog stradanja saborca Rašida Guše ostala je jednaka.

https://brcko.tv

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com