Menu

Suđenje Ristaniću: Odvođenja i stradanja u Brčkom Istaknuto

Ristanic.DordjeNa suđenju Đorđu Ristaniću za zločine počinjene u Brčkom, Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaze dvojice preminulih svjedoka, koji su govorili o odvođenjima i stradanju stanovništva.

 

 

Salih Bušatlić u izjavi je naveo da je 4. maja 1992. sa komšijama odveden u džamiju, gdje su ih čuvali vojnici koji nisu bili iz Brčkog. Kako je rekao, neki su tu bili udarani, a jednog, koji je pokušao da iskoči kroz prozor, vojnik je “pokosio rafalom”.

 

On je kazao da je nakon dva dana njih 400 do 500 autobusima odvezeno u restoran “Laser”. Rekao je da je kroz prozor vidio mrtve ljude po ulici.

 

U “Laseru” je svjedočio premlaćivanju jednog čovjeka, koji je odveden i više se nije vratio.

 

Bušatlić je kazao da je odatle 9. maja prebačen u “Luku”, gdje je takođe svjedočio zlostavljanju i ubistvima. Svjedok je rekao da je preko jednog poznanika uspio da dobije “izlaznice” za sebe i još nekoliko zatočenika.

 

Pročitana su i dva iskaza Muharema Đuzela, koji je sa komšijama odveden iz podruma zgrade u kojoj su živjeli. Svjedok je naveo da su ga odveli u policiju, gdje je u jednoj prostoriji zatekao katoličkog sveštenika. Prema njegovim riječima, upala su četvorica i počeli da ih ispituju. Kako je kazao, prvo su tukli sveštenika, a potom i njega. Đuzel je izjavio da ga je spasio Boro Kaurinović, koji je ušao u prostoriju i rekao im da prestanu.

 

Odbrana je navela da ni za jednog svjedoka ne bi imala pitanja.

 

Optužnica tereti Ristanića da je, kao predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, od aprila do decembra 1992. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva – ubistvima, zatvaranjima, mučenjem i drugim djelima.

 

Na današnje ročište bila su pozvana tri svjedoka Tužilaštva, ali se nijedan nije pojavio.

 

S obzirom da su se i ranije dešavale slične situacije, predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić upozorio je tužioca da mora riješiti ove probleme, kao i da napravi selekciju preostalih svjedoka i predloži one koji su potrebni.

 

Tužilac Seid Marušić je rekao da svaki put pozove svjedoke i da mu kažu da će doći da svjedoče.

 

Maksumić je zatražio od tužioca da ubuduće sastavlja službene zabilješke o spremnosti i zdravstvenoj sposobnosti svjedoka da se odazovu pozivu.

 

Nastavak suđenja je 14. maja.

 

Izvor: detektor.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com