Menu

Dani "Ekonomske škole" Brčko počeli izložbom brčanske Službe za arhiv Istaknuto

090519 izlozba protagonisti 4Obilježavanje Dana JU “Ekonomska škola” Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine započelo je sinoć izložbom brčanske Službe za arhiv, pod nazivom ” Kroz tri soljeća; od Tgovačke škole u XIX stoljeću do JU Ekonomske škole u XXI stoljeću ” u izložbenom salonu Gradske vijećnice.

 

 

Zora Pajkanović, direktor škole kazala je da Ekonomska škola baštini tradiciju dugu 135 godina, a da je 1883 / 1884. godine počela sa radom prva Trgovačka škola u Bosni i Hercegovini, koja je ujedno i prva srednja škola u našem gradu Brčkom. Ona je posebno naznačila rad novinarske i literarne sekcije škole, zahvaljujući kojima jednom godišnje izlazi školski list Ekonomist, a u okviru Dana škole promovisana je Monografija o Srednjoj Ekonomskoj školi Brčko koja obuhvata period proteklih 135 godina.

 

U okviru Dana škole za protekla dva dana organizovano je takmičenje iz matematike, engleskog i njemačkog jezika, kviz opšteg znanja i turnir u šahu.

 

Melika Pašalič, profesorica bosanskog jezika i književnosti i voditelj novinarsko- literarne sekcije naznačila je da je sekcija osnovana 2001. godine i da je svom radu pronašla blistave trenutke, sadržaje i dostignuća, kao društvenu vrijednost samoj školi, ali i Brčko Distriktu. Ona je, uz tehnološki i društveni napredak, naročito podvukla entuzijazam mladih ljudi angažovanih u sekcijama škole.

 

Tamara Lakić, učenica i član Foto sekcije kazala je da s lakoćom usklađuje svoje nastavne i vannastavne obaveze, te pohvalila profesore i direktoricu Pajkanović, koji s ljubavlju vode sve sekcije škole.

 

O izložbi ” Kroz tri soljeća; od Tgovačke škole u XIX stoljeću do JU Ekonomske škole u XXI stoljeću ” koja u Vijećnici ostaje otvorena narednih 10 dana, prigodna obraćanja imali su Ćazim Suljević, šef Službe arhiva Brčko i Saša Klepić, direktor Arhiva BiH.

http://radiobrcko.ba

 

090519 izlozba publika 2

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com