Menu

Vlast u Brčkom zabrinuta: Treba povećati platu radnicima, jer odoše nam ljudi iz Distrikta Istaknuto

fabrika radniciKomisija za ekonomski razvoj i poljoprivredu brčanske Skupštine održala je danas sastanak na kome je razmatrana mogućnosti i opcije za poboljšanje stanja u realnom rektoru, sa fokusom na povećanje plata.

 

 

Na današnjem sastanku, zaključeno je da se situacija u realnom sektoru mora hitno izmijeniti, kako bi se zaustavio odlazak radnika u inostranstvo.

 

Prisustni su se usaglasili da se radi o veoma kompleksnoj temi, koju treba detaljno analizirati da bi se predložili adekvatni koraci ka rješenju.

 

Jedano od potencijalnih rješenja dao je direktor Direkcije za finansije Mato Lučić.

 

„Ja sam sam predložio da se oslobođeni iznos koji je regulisan Zakonom o porezu na dobit i iznosi sad 300 KM za zaposlenog i 50 odsto od tog iznosa za svaku izdržavanu osobu poveća na iznos prosječne plate u Brčko distritku, a taj iznos je po novom zakonu 900 KM. To znači da prosječna plata u Brčkom ne bi bila oporezovana na platu“, rekao je Lučić.

 

To bi značilo 3 miliona manje u budžetu, ali bi taj iznos dobili zaposleni i u realnom i u javnom sektoru, rekao je Lučić.

 

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić pozdravio je inicijativu da se počne diskutovati o ovom problemu, jer smatra da je realni sektor malo zapostavljen, što za posljedicu ima poražavajuće statističke podatke o odlasku ljudi.

 

„Mi već pripremamo jedan registar parafiskalnih nameta koji bi trebalo kritički analizirati i tamo gdje oni predstavljaju opterećenje za privredu razmisliti o ukidanju tih nameta“, rekao je Milić.

 

Milić je dodao da je pored navedenih, planirano niz drugih mjera.

 

„Ono što je sve u direktnoj vezi sa povećanjem poslovne aktivnosti na ovim prostorima, jeste otklanjanje barijera za realizaciju kapitalnog budžeta“, rekao je Milić.

 

Inicijator samog sastanka i predsjednik skupštinske Komisije za ekonomski razvoj i poljoprivredu brčanske poslanik Željko Antić kaže da očekuje da će se u narednim mjesecima sigurno donijeti rješenje.

 

„S obzirom da se ovih dana priča o rebalansu budžeta da vidimo da li ima nekog prostora da se u tom rebalansu nađu neka sredstva za povećanje plata u realnom sektoru“, rekao je Antić.

 

Sastanci Komisija za ekonomski razvoj i poljoprivredu brčanske Skupštine na ovu temu, nastaviće se i u narednim mjesecima.

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com