Menu

baner for web jpg

Prim. dr. Maksida Jašarević: Doktori porodične medicine predstavljaju stub zdravstvenog sistema Istaknuto

maksida jasarevicPovodom obilježavanja Svjetskog dana doktora porodične /obiteljske medicine, Udurženje doktora porodične / obiteljske medicine u saradnji sa Udruženjem medicinskih sestara i tehničara „Medicinar“organizuje akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska u nedjelju 19.05.2019. od 11 do 13 sati na Trgu mladih u Brčkom.

 

 

Prim. dr. Maksida Jašarević, specijalista porodične/obiteljske medicine i predsjednica Udruženja doktora porodične/obiteljske medicine kaže da se ove godine taj dan obilježava pod motom „Porodični doktori brinu za vas čitav vaš život“.

 

“Na Trgu mladih naši sugrađani će imati priliku da razgovaraju sa porodičnim doktorima i sestrama i dobiju savjete i prikladne brošure”, rekla je Jašarević.

 

Udruženje u zajedničkoj svjetskoj akciji

 

Ona je rekla da se ovom akcijom Udruženje pridružuje više od pola miliona doktora porodične medicine širom svijeta kako bi ujedno ukazali na svoju specifičnu ulogu u zdravstvenom sistemu.

 

“Na taj dan mi želimo da ukažemo na našu specifičnu ulogu u zdravstvenom sistemu gdje pružamo jednu sveobuhvatnu i kontinuiranu brigu o našim pacijentima. Praktički svakog minuta, sata, porodični doktori širom svijeta brinu o svojim pacijentima tokom čitavog njihovog života. Mi predstavljamo stub zdravstvenog sistema i misija nam je upravo zaštita zdravlja, ne samo pojedinca, nego i njegove uže i šire porodice. Svakodnevno radimo na promociji zdravlja, prevenciji bolesti, na dijagnostikovanju i liječenju oboljenja i sl. Imamo jedan specifičan položaj u zdravstvenom sistemu i činimo sponu između kliničkih vještina i javnog zdravstva i koristimo najbolje metode i jednih i drugih kako bismo našim pacijentima pružili što bolju uslugu”, rekla je Jašarević.

 

Poboljšati porodičnu medicinu u Distriktu

 

Stanjem porodične medicine u Distriktu Jašarević nije u potpunosti zadovoljna i kaže da to nije slabost samo porodične medicine, nego je i manjkavost cjelokupnog zdravstvenog sistema.

 

“Upravo naš cilj u narednom periodu je da poboljšamo kvalitet naših usluga, da radimo na boljoj organizaciji, ali i da poboljšamo svoj status. Najveći problem za porodičnu medicinu u Brčkom je taj da još uvijek nismo postigli naš osnovni cilj, a to je da svaki pojedinac ima svog porodičnog doktora. Mi danas imamo veliki problem nedostatka kadra. Zbog toga su nam timovi preopterećeni. Naprimjer, jedan porodični tim trebao bi da pruža usluge na 1800 građana, a mi sada imamo pojavu da timovi imaju i do 2500. Neki su od toga skoro 80% hronični bolesnici”, rekla je Jašarević.

 

Cilj i dalji rad

 

Zbog takvih i sličnih problema Jašarević ističe da postojanje Udruženja i stvaranjem jake porodične medicine omogućuje se lakši put ka rješavanju i poboljšanju sistema i prevazilaženja prepreka.

 

“Još jednom naglašavam, mi želimo da pružimo kvalitetniju uslugu pacijentima kako bismo i mi mogli bolje raditi i imali bolju organizaciju. Jaka porodična medicina je stub zdravstvenog sistema u svim razvijenim zemljama i mi to želimo i ovdje da postignemo. Mi smo kao vratari koji rješavaju najveći broj problema onih koji se javljaju doktoru i ako je potrebno mi dalje usmjeravamo ka specijalističkim granama. Na taj način filtriranja pravimo nepotrebna opterećenja. U cilju nam je da radimo i na stalnom edukovanju medicinske edukacije i naši članovi Udruženja idu na seminare, kongrese kako bi bili u toku svjetske medicine. Naše Udruženje ima i ideje i hoćemo da radimo. Započeli smo razgovore sa Odjelom za zdravstvo i dobili smo podršku od šefa. Nadamo se da ćemo imati saradnju i sa ostalim institucijama.”, rekla je Jašarević.

 

porodicna

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com