Menu

U Brčkom obilježena "Evropska Noć muzeja" Istaknuto

muzej brcko 640x336U Muzeju Brčko distrikta sinoć je u sklopu kulturno zabavne manifestacije „Proljeće u gradu 2019“ ali i u povodu “Evropske Noći muzeja“ otvorena izložba „Brčko: Nekad i sad“. Autor ove izložbe Aleksandar Pantelić rekao je da je ovaj projekat pripreman godinu dana i da je cilj ove izložbe da se građanima prikaže kako se grad razvijao u poslednjih stotinu godina.

 

 

“Projekat je vrlo kompleksan jer smo ga radili na način da objekte sa starijih fotografija uklopimo u nove, i da to preklapanje bude potpuno precizno”, naglasio je Pantelić.

 

Kustos Muzeja Brčko distrikta Vanja Žigić, rekla je da se ova manifestacija po prvi put obilježava u našem gradu, i da je u sklopu toga održano predavanje za djecu na temu arheoloških iskopavanja.

 

Umjetnička galerija Brčko distrikta u saradnji sa Ekonomskom školom i Arhivom Brčko distrikta takođe je obilježila „Evropsku Noć muzeja“ različitim kreativnim radionicama za djecu u Izložbenom prostoru Gradske vijećnice.

 

Sonja Đurović, direktor Umjetničke galerije, istakla je da su za ovu priliku, u saradnji sa Ekonomskom školom, pripremili dvije vrste radionica, koje se tiču primjenjene umjetnosti, odnosno izrade lutki i abažura.

 

Direktor Ekonomske škole, Zora Pajkanović naglasila je da se ove radionice odnose na izradu ekoloških lutkica, tj lutkica od zdravih materijala i na izradu abažura, jer u Brčko distriktu nedostaje suvenira sa motivima našeg grada, piše Radio Brčko.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com