Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

U Brčkom svečano otvoren Kulturno-administrativni centar ”Patrijarh srpski Pavle” Istaknuto

2019 05 25 Otvoren Kulturno administrativni centar Patrijarh srpski Pavle 6Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić izjavio je nakon otvaranja Kulturno-administrativnog centra "Patrijarh srpski Pavle" u Brčkom, da je distrikt na putu da postane centar duhovnosti Eparhije zvorničko-tuzlanske.

 

"Ponosan sam zbog činjenice da je Brčko dobilo ovakav kulturno-administrativni centar pod okriljem Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i ponosan sam što nosi naziv blaženopočivšeg patrijarha Pavla", rekao je Milić novinarima.

 

Milić se zahvalio svima koji su pomogli da Brčko dobije kulturno-administrativni centar, a posebno se zahvalio predstavnicima Islamske zajednice i Katoličke crkve u Brčkom te predstavnicima vlasti bošnjačkog i hrvatskog naroda što su prisustvovali današnjoj svečanosti.

 

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije odlikovao je Ordenom kralja Dragutina - prepodobnog Teoktista predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske Željku Cvijanović i gradonačelnika Brčkog Sinišu Milića za posebne zasluge za izgradnju Kulturno-administrativnog centra "Patrijarh srpski Pavle" u brčanskom naselju Srpska Varoš.

 

Predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, koji nije prisustvovao današnjem otvaranju Centra, orden će biti naknadno uručen.


Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je da je ovo veliki dan za Srpsku pravoslavnu crkvu.


"Radujemo se što smo danas ovdje, u Brčkom, doživjeli ovako veliki događaj, osveštanje ovog objekta. Tu ćemo se okupljati, ako Bog da, čitave godine, kad god bude neka velika manifestacija, upravo kao što smo se i danas sabrali", naglasio je vladika Fotije na svečanoj akademiji koja je održana nakon otvaranja Centra "Patrijarh srpski Pavle".


Svečanu akademiju otvorio je akademik Matija Bećkovića koji se u svom govoru podsjetio na velika djela blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla i Svetog Save, te podsjetio prisutne šta su učinili da bi srpski narod danas bio gdje jeste, što Srbi treba da cijene i čuvaju.


Protojerej stavrofor Nebojša Draškić poželio je da se srpski narod duhovno prosvećuje i kulturno uzdiže.


"Želim prije svega da se zahvalim blagome Bogu što nam podari lijep dan da ovakva svečanost izgleda još ljepše", rekao je Draškić.

 

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je uvjerenje da će Kulturno-administrativni centar "Patrijarh srpski Pavle" imati svenarodnu ulogu, jer veličina imena koje nosi nalaže da ta uloga bude velika.


Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo što je mogla da prisustvuje otvaranju objekta koji je, kako je navela, nastao kao rezultat zajedničkog rada vjernika, sveštenstva, institucija Brčko distrikta i Vlade Republike Srpske, ali i privrednika i izvođača radova.

 

"Sigurna sam da će uloga ovog centra biti velika, i duhovna i administrativna i kulturna. Ali, duboko vjerujem da će ta uloga biti svenarodna, da će svako moći da se identifikuje sa ovim centrom, da će moći da svjedoči da on služi svojoj svrsi", rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon otvaranja ovog centra.

 

Ona je istakla da je ponosna što je kao predsjednik Vlade u prethodnom mandatu prošle godine na određen način doprinijela da se obezbijede sredstva koja su bila potrebna za završetak svih radova.
U programu svečane akademije učestvovali su hor "Srbadija" iz Bijeljine, folklorni ansambli SPKD "Prosvjeta" Brčko i KUD "Ilićka", te pjevačke grupe "Vijenac" SPKD "Prosvjeta" i "Bosiljak" KUD "Ilićka".

 

Otvaranju centra i svečanoj akademiji prisustvovali su i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, predstavnici vlasti Brčko distrikta, te predstavnici Islamske zajednice i Katoličke crkve u distriktu.

 

Organizator svečanosti je Srpska pravoslavna crkva, Eparhija zvorničko-tuzlanska, Crkvena opština Brčko.

 

2019 05 25 Otvoren Kulturno administrativni centar Patrijarh srpski Pavle 52019 05 25 Otvoren Kulturno administrativni centar Patrijarh srpski Pavle 5

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com