Menu

Ljubiša iz Niša izliječio se od raka i otad gaji ove bobice (VIDEO) Istaknuto

ljubajovanovicLjubiša Jovanović iz okoline Niša vlasnik je rasadnika i plantaže koja se uspješno bavi proizvodnjom godži bobica, njihovom preradom i prodajom sadnog materijala.

 

 

Na ovaj posao se odlučio nakon izlječenja od raka debelog crijeva, a podržali su ga supruga i dva sina. Njihov cilj je da naprave mini fabriku za preradu.

 

U svom rasadniku i oglednoj plantaži imaju 11 varijateta godžija, a jedini u Evropi imaju crni godži, koji se ubraja u najljekovitije i najprofitabilnije biljke danas.

 

– Specifična je berba crnih bobica, jer se obavlja pincetom, sa peteljkom, da ne bi došlo do isticanja soka i oksidacije – objašnjava Jovanović.

 

Godži se može gajiti na zemljištima koja su plodnija, ocedna i na sunčanim terenima. Uspjeva na nadmorskim visinama od 100 do 1.000 metara.

 

– Gaji se plantažno i u baštama za lične potrebe. Može da se sadi tokom cijele godine od marta do kasne jeseni. Razmak u redu je metar, a između redova 2,5 metra. Za podizanje plantaže potrebni su stubovi i žice, zalivni sistem kap po kap kao i protivgradna mreža – navodi proizvođač.

 

Biljka cvjeta od juna do novembra, a sazrijevanje plodova je sukcesivno. Berba se obavlja ručno. Bobice se mogu čuvati zamrznute duže vrijeme. Ukoliko se suše, to se obavlja na suncu u tankom sloju i u sušarama na temperaturi od 40 do 60 stepeni.

 

Prvi plodovi stižu u godini sadnje, a u drugoj godini po stablu ima oko kilogram ploda. Treće godine se očekuje tri kilograma ploda, a svake sljedeće rodnost se utrostručuje. Sa hektarom od 4.000 sadnica i otkupnom cijenom od 5 evra po kilogramu, očekivana zarada u trećoj godini je oko 60.000 evra po hektaru.

 

Godži bobice se koriste za detoksikaciju organizma, regeneraciju tkiva, podizanje otpornosti cjelokupnog organizma, štite jetru i bubrege, povoljno utiču na cirkulaciju…

 

(Dnevne.rs/Izvor: Srbija Danas/ekapija.com)

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com