Menu

U Beogradu počelo suđenje Milošu Čajeviću zbog silovanja u Brčkom, nečovječnog postupanja prema civilima nesrpske nacionalnosti Istaknuto

sudFIJason Morrison 2 678x382Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu počelo je suđenje Milošu Čajeviću zbog silovanja, zastrašivanja, terora i nečovječnog postupanja prema civilima nesrpske nacionalnosti u Brčkom 1992. godine.

 

Čajević je u sudnicu 4 Specijalnog suda doveden iz zatvora u Sremskoj Mitrovici gde služi šestogodišnju kaznu zbog ubistva 66-godišnje Bošnjakinje F. H. iz maja 1993. godine. Današnje suđenje je, najprije, počelo odbranom okrivljenog, da bi potom bilo nastavljeno ispitivanjem tri svjedoka.

 

Tužilaštvo za ratne zločine tereti Čajevića, bivšeg pripadnika interventnog voda rezervnog sastava policije Brčko, da je u periodu maj – jun 1992. godine, N. A., koju je poznavao pre rata, odveo u kuću F. R., u kojoj su boravili pripadnici tog intervetnog voda. N. A. je u kući bila više od 20 dana. Kuću je čistila, slušala naređenja pripadnika intervetnog voda, koji su je gotovo svakodnevno prinuđivali na seksualne odnose, a između ostalih i Čajević.

 

On se tereti i da je od 10. maja 1992. do 12 maja 1992. u prostorijama za ispitivanje pritvorenih u logoru „Luka“, zajedno s drugim uniformisanim licima, naredio S. A. da udara svog brata M. A. koji je, takođe, bio pritvorenik logora. Pošto nije bio zadovoljan jačinom međusobnih udaraca, Čajević je udario M. A. u lice. Potom je prosuo sok po tepihu i primorao S. A. da popije taj sok sa poda, a onda ga heftalicom pogodio u predelu glave i nožem naneo posjekotinu u predjelu vrata. Zatim ih je, piše u optužnici, prinudio da jedan nad drugim vrše oralni seks.

 

Čajević se i da je 27. maja 1992. u Brčkom, dovezao ranjenika D. B. iz logora „Luka“ u stan M. B. u kom se nalazillo nekoliko lica nesrpske nacionalanosti, potom sve prisutne postrojio i prebrojao, zatim pitao G. H. kako se zove, prijetio mu, govoreći da će ga ubiti i čudeći se otkud mu srpsko ime, da bi mu potom udario u predjelu glave, te uz viku saopštio da će ih narednog jutra kada prebrojati i da će ih pobiti ako svi ne budu u stanu…

 

Iznoseći svoju odbranu, Čajević je danas negirao optužbe za koje se tereti. Naime, on je rekao da ako je nekoga i izvodio iz logora u stan, da mu je pomogao, „nema potrebe da se iživljavam, to je nebuloza“. Takođe je rekao da oštećenu N. A. ne poznaje i da nije tačno da ju je silovao.

 

Svjedok Stevo Knežević, koji je tada bio pripadnik interventnog voda, potvrdio je da su bili smješteni i u kući F. R., koja se nalazila blizu stanice policije. Rekao je da su u kući bile tri ženske osobe, ali da ne zna da li su bile zlostavljane, mada je posle dodao da nisu bile maltretirane. Tražio je od komanidra Petra Zarića da ih pusti, što je ovaj navodno i učinio nakon dan ili dva.

 

Svjedok Zoran Jović, takođe pripadnik interventnog voda, rekao je da je izbjegavao druženje sa Čajevićem, jer je „radio šta je htio“ i „niko nije imao uvod u njegovo kretanje“. Jović je čuo da su u kuću dolazile ženske osobe, ali ih on nije sretao. Dodao je da je insistirao da se žene ne dovode zbog čega se sukobio sa Čajeviće, koji je tvrdio suprotno. Sjvedok Jović je naveo da je jednu noć čak i priveo Čajevića zbog nekog incidenta, a da je okrivljeni vikao i prijetio.

 

Svjedok Aleksandar Lajić, isto bivši pripadnik tog voda, vozač, izjavio je da nije imao zajedničke zadatke sa Čajevićem, da je vidio ženske osobe u dvorištu, kao i da nije ulazio u kuću F. R.

 

Inače, Miloš Čajević (1965) je državljanin Republike Srbije, po zanimanju veterinarski tehničar, razveden je i otac četvoro maloljetne djece.

 

Naredni glavni pretres zakazan je za 9. septembar 2019. godine.

 

Ubistvo Bošnjakinje

 

Miloš Čajević je 2016. godine osuđen na šest godina zatvora za ubistvo 66-godišnje žene bošnjačke nacionalnosti. Osuđen je zbog toga što je 1993. u brčanskom naselju Srpska Varoš, neovlašćeno i bez naredbe nadređenih, vršeći kontrolu da li se osobe bošnjačke nacionalnosti okupljaju u stanovima, sa još jednom osobom, provalio u stan F. H. Izrevoltiran što je u stanu zatekao samo stariju ženu nesposobnu za bilo kakav otpor, Čajević ju je ubio. Potom je nastavio da provjerava i druge stanove.

 

Izvor: danas.rs

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com