Menu

vodoravno

Brčko: Usvojen Program utroška sredstava tekućih grantova u oblasti sporta i kulture Istaknuto

vl99Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je danas na 72. vanrednoj sjednici Prijedlog Odluke o utvrđivanju kriterija za korištenje novčanih sredstava s pozicije grantova neprofitnim organizacijama za 2019. godinu po javnom pozivu u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu kao i Prijedlog Odluke o usvajanju Programa utroška tekućih grantova u ovom Odjeljenju.

 

Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, rekao je da su nakon današnje sjednice stvorene pretpostavke da se grantovi mogu u redovnoj proceduri raspodijeliti onima kojima su namijenjeni.

 

„Dio sredstava odnosi se na pozicionirane grantove koji su budžetom namijenjeni za određena udruženja, a dio sredstava bit dodijeljen na osnovu usvojenih kriterija“, istakao je Gudeljević.

 

Za pomoć nevladinim organizacijama u oblasti sporta izdvojen je iznos od 1.189.400 KM, za oblast kulture 200.000 KM, a za projekte i manifestacije planirane su 334.000 KM.

 

„Kriteriji se nisu mijenjali u odnosu na prethodne godine, osim što će ubuduće udruženja moći učestvovati u ovoj raspodjeli nakon pet godina aktivnog djelovanja u sportu za koji su registrovani. To se ne odnosi na klubove koji već primaju grantove“, dodao je Gudeljević.

 

On je istakao da je Vlada Brčko distrikta BiH nakon duže rasprave i različitim pogledima na to jesu li kriteriji pravični i pravedni prema svim klubovima usvojila zaključak da Odjeljenje do sljedeće godine napravi pojedinačne kriterije za svaki sport kako bi bila odagnana svaka sumnja da je neki od sportova privilegovan u odnosu na druge sportove.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com