Menu

Brčko: Skupštinski zastupnici o... Istaknuto

Sjednica Skupštine 3U nastavku 49. sjednice Skupština Brčko distrikta usvojila je u srijedu 12. juna Zakon o dopunama Zakona o državnoj službi u organima javne uprave Brčko distrikta BiH.

 

Po hitnom postupku usvojen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Brčko distrikta, kojim je između ostalog propisano, da će se prilikom penzionisanja policijskih službenika u skladu s entitetskim propisima penzijsko-invalidskog osiguranja poseban staž u dvostrukom trajanju i period od 18. 9. 1991. godine do 19. 6. 1996. godine s efektivnim trajanjem računati samo na zahtjev i uz pisanu saglasnost policijskog službenika. Usvojen je i Zaključak kojim je Skupština utvrdila da postoji uvjerljiv javni interes da odredba člana 35 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima koji se odnosi na prelaznu odredbu o prestanku radnog odnosa radi penzionisanja ima retroaktivno dejstvo. Po hitnom postupku usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Policiji Brčko distrikt BiH.

Poslanici su razmatrali izvještaj o procesu inicijalne fiskalizacije u Brčko distriktu kao i izvještaje i informacije o radu pravosudnih institucija u prošloj godini: Izvještaj o radu Tužilaštva Brčko distrikta, Informaciju o radu Pravosudne komisije i Apelacionog suda Brčko distrikta dok je razmatranje Informacije o radu Osnovnog suda odloženo za narednu sjednicu.

 

Nakon okončanja 49. poslanici su započeli 50. redovnu sjednicu Skupštine na kojoj su u prvom čitanju usvojili prijedloge zakona o likvidacionom i zakona o stečajnom postupku. Donesena je Odluka o imenovanju Ismeta Dedeića za vršioca dužnosti Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH, kao i nekoliko odluka o utvrđivanju javnog interesa za Brčko distrikt. Data je saglasnost na izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u JP “Luka Brčko“ .

 

Sjednica je prekinuta sinoć oko 20 sati a nastavit će se u srijedu 19. juna 2019. godine razmatranjem Prijedloga odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Brčko distrikta BiH za 2019. godinu.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com