Menu

Aziz Aga Šehović iz Brčkog ove godine sa konjanicima na Ajvatovicu ide fijakerom Istaknuto

aziz2U organizaciji Medžlisa islamske zajednice Brčko distrikta BiH, Konjičkog kluba "Djeca vjetra" Brčko i Vlade Brčko distrikta u petak 21.6.2019. organizovat će se ispraćaj konjanika na 509. Ajvatovicu.

 

Polazak je u 11 sati iz Gluhakovca, a konjica će proći kroz Ivike, Klanac, Novo Brčko, Kuglana, centar grada do Kolobare gdje će se nakon klanjanja džuma namaza ispred Bijele džamije obratiti i zvaničnici Medžlisa Brčko.

 

Šef konjice biće Aziz Aga Šehović koji će ove godine ka Ajvatovici zajedno sa svojim konjanicima putovati sa restauiranim fijakerom.

 

Na dan same Ajvatovice posebno ruho joj pridonesu konjanici koji dolaze sa svih strana, a Aziz Aga Šehović iz Brčkog je poseban među njima.

 

Skoro cijelu godinu svoje konje priprema za ovaj dug i težak put i prvi je konjanik iz ovog dijela BiH koji se pojavio na Ajvatovicu, a nekoliko godina je proglašavan i za najokičenijeg konjanika.

 

Sve do prošle godine konje je dovozio na kamionu, kada je donio odluku da sa konjima preko Ozrena i drugih planina prevali toliki put pješke, a ove godine, osam dana prije 509-te Ajvatovice, Aziz Aga Šehović iz Brčkog kreće sa restauiranim fijakerom.

 

Planirao je da u fijaker ubaci i određenu količinu paketa hrane i drugih poklona koje će na putu od Brčkog do Prusca dijeliti djeci i mještanima.

 

Više od pola milenijuma Prusac je mjesto gdje se krajem juna svake godine okupi na desetine hiljada vjernika iz svih krajeva naše zemlje i inostranstva i predstavlja najveće dovište muslimana u Evropi. Tako će biti i ove godine 30. juna kada će svi putevi voditi prema ovome dovištu.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com