Menu

baner for web jpg

Fiskalizacija u Brčkom - kazne i do 15.000 KM Istaknuto

fiskalna kasicaOd polovine marta, kada je u Brčko distriktu započela inicijalna fiskalizacija, završena je na oko 1.600 uređaja, koji se nalaze kod oko 1.000 poreskih obveznika.

 

 

Dnevne izvještaje o prometu dostavlja 1.300 obveznika dok se ostali nalaze u fazi priključivanja na server Poreske uprave. Ovi podaci saopšteni su u Skupštini Brčko distrikta, koja je obavezala Poresku upravu da joj jednom mjesečno podnosi izveštaj o procesu fiskalizacije.

 

- Do sada je izdato oko 1,5 miliona fiskalnih računa, a ukupan promet svih izdatih računa iznosi 125 miliona KM. Procjenjujemo da ćemo kompletan posao završiti za oko mjesec dana i da ćemo do kraja procesa kod poreskih obveznika imati 2.800 fiskalnih uređaja - rekao je Miodrag Trifković, direktor Poreske uprave Brčko distrikta.

 

Pojasnio je da je 31. maj 2019, koji je bio postavljen kao rok za završetak fiskalizacije, probijen zbog kašnjenja u početnoj fazi, problema s proizvođačima softvera i nekvalitetno pripremljenim serviserima.

 

Rasprava poslanika pokazala je da ovo nisu jedini problemi koji prate proces fiskalizacije i da je gorući problem zahtev brčanskih advokata za izuzimanje iz fiskalizacije zbog kojeg više od mjesec dana traje obustava zastupanja pred pravosudnim i drugim institucijama. Osim advokata, među djelatnostima gde skoro nijedan poreski obveznik nije podneo zahtjev za fiskalizaciju su notari i priređivači igara na sreću.

 

Predsjednik Skupštine Esed Kadrić ponovio je ranije iznesen stav da se zakon mora primjeniti, da svi moraju biti fiskalizovani i da u fazi uvođenja fiskalizacije neće podržati izuzimanje novih djelatnosti i eventualne izmjene zakona.

 

- Poslanici SDA neće glasati za izuzimanje advokata zbog socijalne osjetljivosti naspram svih drugih koji su obuhvaćeni ovim procesom - rekao je Kadrić.

 

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je u Skupštini da treba tražiti rješenje ovog problema jer je pred sudovima više od 200 ročišta koji su odgođeni zbog obustave rada advokata.

 

- Cijeli pravni sistem je u krizi jer fizička i pravna lica ne mogu zaštiti svoja prava, a poseban problem su ročišta u kojima je učešće advokata obavezno - podsjetio je Milić.

 

On je ukazao na mogućnost da se u okviru postojećeg zakonskog rješenja naprave dodatni izuzeci što u Poreskoj upravi odbacuju ističući da je odredba važećeg zakona o mogućnosti utvrđivanja dodatnih izuzetaka podzakonskim aktom pogrešna.

 

- Poreska uprava će insistirati da se svi poreski obveznici obuhvaćeni zakonom nađu u procesu fiskalizacije. Izuzetaka nema, osim onih koji su utvrđeni zakonom. Mi ćemo još jednom opomenuti poreske obveznike da izvrše svoje zakonske obaveze ili ćemo pristupiti njihovom sankcionisanju - rekao je Trifković.

 

On je podsjetio da su kazne za neizvršavanje obaveze fiskalizacije od 2.500 do 15.000 KM, zavisno od toga da li se radi o fizičkom licu, odnosno preduzetniku ili pravnom licu.

 

Zakon o policijskim službenicima

 

Skupština je usvojila izmjene Zakona o policijskim službenicima koje omogućavaju da se prilikom njihovog penzionisanja u skladu s entitetskim propisima penzijsko-invalidskog osiguranja, poseban staž u dvostrukom trajanju i period od 18. septembra 1991. do 19. juna 1996. s efektivnim trajanjem računa samo na zahtjev i uz pisanu saglasnost policijskog službenika.

 

Ovom izmjenom osiguranici fonda PIO RS izjednačeni su sa osiguranicima Fonda PIO/MIO Federacije BiH.

 

(Blic)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com