Menu

U Brčko više dolazi nego što odlazi medicinskog osoblja Istaknuto

dokroriMenadžment JZU “Zdravstveni centar Brčko” Brčko Distrikta BiH održao je danas press- konferenciju. Tema obraćanja bila je radni materijal od 59 stavki koji je sačinjen u svhu kvalitetnijeg pružanja javnih zdravstvenih usluga u Brčko Distriktu.

 

 


Brojnim prisutnim novinarima obratiti su se prim. dr. Nihad Šibonjić, direktor JZU “Zdravstveni centar Brčko” i prim. dr. Dušan Stokić, prvi zamjenik direktora i rukovodilac Bolnice Brčko, koji su kazali da je temeljem Zaključka Vlade koji nalaže unapređenje javne zdravstvene zaštite, hitno zasijedalo bolničko Stručno vijeće i sačinilo radni materijal od 59 stavki koji će poboljšati rad u JZU Brčko.

 

„Nastojaćemo da ispoštujemo zaključak Vlade koja nam je dala rok od 60 dana na način da smo u aktivnosti krenuli odmah na osnovu dokumenta koji su sačinili naši stručnjaci“, kazao je Šibonjić i dodao da je osnovni cilj Dokumenta popravljanje kvaliteta zdravstvene zaštite građana Brčko Distrikta.

 

I Šibonjić i Stokić napomenuli su da za razliku od ostatka BiH, u Brčko puno više dolazi medicinskog osoblja i traži posao, nego što ih odlazi iz brčanskog javnog zdravstva.

 

Što se tiče odlaska kadra u penziju iznesen je podatak da je 2013. godine brčanska zdravstvena ustanova imala dva ljekara na specijalizaciji, dok trenutno iz JZU Brčko 28 ljekara obavlja specijalizaciju, što je ogroman uspjeh.

 

Dr. Dušan Stokić, direktor Bolnice Brčko kazao je da bi od velike pomoći bilo posjedovanje određenih dokumenata koje je Odjeljenje za zdravstvo bilo dužno davno da donese.

 

„Da smo imali te dokumente na vrijeme, bile bi vjerovatno, izbjegnute neke od trenutnih neželjenih situacija kao što su nabavka CT aparata, u čiju se nabavku krenulo tek kad je aparat stao“, kazao je Stokić.

 

On je još dodao da bi postojanje plana razvoja koje je bilo dužno sačiniti Odjeljenje za zdravstvo omogućilo praćenje svakog elementa u kompletnom tehničko- informacionom sistemu JZU „Zdravstveni centar“ Brčko, a samim tim i bolje funkcionisanje brčanskog javnog zdravstva u cjelini.

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com