Menu

Ispraćeni brčanski konjanici ispraćeni na kulturno- vjersku manifestaciju „Ajvatovica“ Istaknuto

210719 aziz aga 2Danas u popodnevnim satima ispred brčanske Bijele džamije osmi put zaredom ispraćeni su brčanski konjanici i drugi brojni učesnici iz Brčkog na putu za ovogodišnju kulturno- vjersku manifestaciju „Ajvatovica“, općina Prusac.

 

 

Hajrudin Omerović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Brčko kazao je da je najznačajniji učesnik ove manifestacije, svakako, Aziz-aga Šehović koji je uložio maksimalan trud i napor za učešćem i pokazao istrajnu želju da sve ovo radi doklegod bude imao sredstava.

 

On je još napomenuo da je centralna manifestacija Ajvatovice 2019 idućeg vikenda u Pruscu gdje se očekuje između 40 i 50 hiljada učesnika koji svedoče o viševjekovnoj tradiciji, suživotu i historiji načina življenja Bošnjaka na ovim prostorima.

 

Prije samog polaska za Ajvatovicu upriličena je šetnja kroz grad konjanika i učesnika odjevenih u tradicionalne bosanske narodne nošnje koja je izazvala veliko interesovanje naših sugrađana.

 

Aziz-aga Šehović, predvodnik kolone je u izjavi za Radio Brčko kazao da je ovo do sada najbolja organizacija odlaska učesnika iz Brčkog u Ajvatovicu, te da on kao konjanik iz Brčkog ima brojne pozive iz drugih sredina Bosne i Hercegovine.

 

Organizator odlaska konjanika i drugih učesnika Brčaka na Ajvatovicu je Konjički klub „Djeca vjetra“ Brčko, suorganizator je IZ Brčko, a pokrovitelj Vlada Brčko Distrikta, piše Radio Brčko.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com