Menu

Banka trošila novac Distrikta? Istaknuto

banU Okružnom privrednom sudu u Bijeljini juče je održano ročište po osnovu tužbenog zahtjeva Vlade Brčko distrikta, koja od "Bobar banke" koja je u likvidaciji potražuje 365. 665,29 KM sa zateznim kamatama.

 

 

Bivši gradonačelnik Brčko distrikta Ante Domić svjedočio je da je 2011. godine sklopljen ugovor, a 2013. godine i aneks ugovora između Vlade Brčko distrikta i "Bobar banke" o kreditiranju poljoprivrednih proizvođača.

 

"Vlada Brčko distrikta je budžetska sredstva uplatila na račun 'Bobar banke', koja je bila posrednik pri plasmanu kredita. Prije zaključenja ugovora prethodio je postupak javne nabavke i "Bobar banka" je izabrana u javnom konkursu i preuzela obaveze i prava. "Bobar banka" nije plasirala svoja sredstva, ali je obračunavala kamatu od 6 odsto, a od toga je Vlada Brčko distrikta subvencionisala poljoprivrednike sa 3 odsto", naveo je Domić.

 

On je objasnio da su poljoprivrednici uredno vraćali kredite, te da je nakon završenog procesa kreditiranja, banka bila dužna da preuzeta sredstva vrati Vladi Brčko distrikta, što nije učinjeno.

 

"Banka je zadržavala sredstva sebi, umjesto da je prebacivala na javni račun Vlade Brčko distrikta.


Nakon što 'Bobar banka' nije ispunjavala svoje obaveze, odnosno, bila je dužna da vraća novac od povrata kredita, Vlada Brčko distrikta je raskinula ugovor 23. marta 2015.godine".

 

Domić je rekao da su ova budžetska sredstva imala za cilj unapređenje poljoprivredne proizvodnje. On je ukazao da prilikom potpisivanja ugovora sa "Bobar bankom" nije bilo nikakvih saznanja niti indicija da je "Bobar banka" imala problema u poslovanju.

 

Na današnjem ročištu svjedočio je i Mladen Pejin, direktor i vlasnik poljoprivrednog preduzeća "Agro-Pejin" iz Brčkog, koji je na ovaj način u "Bobar banci" uzeo kredit od 50.000 KM.

 

"Redovno sam otplaćivao kredit. A 2014. godine, kada je počeo likvidacioni postupak 'Bobar banke', na računu sam imao 2.700 KM i banka je blokirala račun, te preuzela taj novac na ime otplate kredita. Da bih otplatio kredit, morao sam da podignem kredit u drugoj banci", rekao je Pejin.

 

Punomoćnik "Bobar banke" je rekao da iskazi svjedoka nisu relevantni, jer, kako je naveo, svjedok je govorio o činjenicama koje se mogu dokazivati jedino materijalnim dokazima i konkretnim ugovorima, što nije učinjeno.

 

Nastavak ročišta zakazan je za 11. oktobar ove godine, a tada će biti ispitana dva svjedoka i predočeni materijalni dokazi.

https://www.rtvbn.com

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com