Menu

baner for web jpg

Nema sumnje, mladi odlaze iz Brčkog, pod hitno unaprijediti život u Distriktu Istaknuto

ilustracija diplomski rad1 190417STUDEN Grupa u saradnji s gradonačelnikom Brčko distrikta BiH, predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH i Privrednom komorom Brčko distrikta BiH danas je u velikoj sali Skupštine Brčko distrikta BiH održala prezentaciju „Poslovna inicijativa za sveobuhvatno poboljšanje poslovnog ambijenta i standarda života u Brčko distriktu BiH“. Prezentaciji su prisustvovali prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Michael Scanlan, poslanici u Skupštini Brčko distrikta BiH i članovi Vlade Brčko distrikta BiH, kao i predstavnici realnog sektora.

 

Prezentacija je nastala iz tendencije da se razviju snažnije veze između svih interesnih strana u Distriktu, institucija, privrede i građana kako bi se zajedničkim nastupom predstavili poslovni potencijali u Brčko distriktu BiH s ciljem unapređenja poslovnog i životnog ambijenta.

 

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je da je prezentacija šansa za stvaranje općih uslova i brži privredni razvoj Brčko distrikta BiH.

 

„Ovo je prilika da učinimo nešto na privrednom razvoju Distrikta i da spriječimo odlazak mladih s ovih prostora. Nakon ove prezentacije treba odmah početi raditi i formirati koordinaciona tijela po pitanju konkretnih projekata, ali i da prilagođavamo zakone i ostale propise potrebama investitora na prostoru Distrikta. Siguran sam da ćemo prepoznati jedan opći interes i priliku da radimo u interesu građana Brčko distrikta BiH“, kazao je Milić.

 

2019 06 24 Prezentacija Studen Agrana 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić istakao je da će zakonodavni okvir biti izanaliziran od strane poslovne zajednice zajedno s Vladinim odjeljenjima kako bi se došlo do najkonkretnijih rješenja koja bi ubrzala proces investiranja i ulaganja u Brčkom.

 

„Mi ovo vidimo kao jednu od posljednjih šansi za značajniji iskorak u razvoju Distrikta, podizanja kvaliteta života i buđenja neke perspektivnosti koja je neophodna u osjećanjima ljudi, a sve da bi našli razloga da ostanu ovdje, grade budućnost za sebe i svoje porodice“, naglasio je Kadrić.

 

Ilija Studen, predsjednik Uprave STUDEN Grupe, u toku prezentovanja istakao je važne segmente za razvoj procesne industrije i proizvodnje, ali i način podizanja standarda i kvaliteta života svih stanovnika Distrikta.

 

„Mora se popraviti kvalitet života, a da bi se to popravilo to mora biti ekonomski opravdano ulaganje i zato smo došli do toga da u Brčkom treba razvijati i turizam sa svim elementima, poljoprivredu i voćarstvo i to s jasnim principima gdje i na šta se fokusirati i za šta imamo tržište. Nakon toga treba napraviti adekvatan urbani razvoj čime se diže kvalitet grada na svaki mogući način i onda da se kroz poslovne zone, slobodne zone, logistiku dovedu po jednom konceptu i strani i domaći investitori. To je projekat obuhvatan i on bi mogao početi sljedeće godine i obuhvata perspektivu sljedećih pet do deset godina razvoja“, pojasnio je Studen.

 

2019 06 24 Prezentacija Studen Agrana 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sanela Hadžajlić, predsjednica Privredne komore Brčko distrikta BiH, kazala je da je potrebno napraviti ambijent kako bi privrednici osjetili benefite Brčko distrikta BiH kao zajednice u kojoj mogu da ulažu.

 

„Privredi Distrikta je potrebna jedna inicijalna kapisla kako bi se krenulo u razvoj privrede, u poboljšanju kompletnog života tako da je Privredna komora osjetila i shvatila da je ovo posljednji momenat. Nastojimo da privučemo što veći broj investitora kako domaćih tako i stranih, da zadržimo omladinu koja masovno odlazi iz Distrikta. Definitivno treba mijenjati kompletnu situaciju kako bi i privrednici osjetili benefite Brčko distrikta BiH kao zajednice u kojoj mogu da ulažu“, kazala je Hadžajlić.

 

Prije prezentacije supervizor za Brčko Michael Scanlan sastao se u Gradskoj vijećnici s gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Sinišom Milićem, njegovim zamjenikom Antom Domićem, predsjednikom Skupštine Esedom Kadrićem i njegovim zamjenikom Ivom Filipovićem.

 

„Danas sam s čelnicima Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH razgovarao o projektima koji će poboljšati kvalitet javnih usluga i promovirati Distrikt kao dobro mjesto za poslovanje. Transparentnost u odlučivanju i jasna povezanost s promocijom boljitka zajednice predstavljaju srž svih napora na uspostavi dobre javne uprave. Radujem se ponovnom dolasku u Brčko kako bih mogao posvjedočiti napretku po pitanju usluga i projekata koji će koristiti svim građanima Distrikta“, rekao je supervizor Scanlan.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com