Menu

78A4A43D ED58 48C1 9351 A8066C627740

Brčaci i nastavljaju da žive u mukama zbog deponije Istaknuto

deponGrađani Brčkog, posebno mještani okolnih mjesnih zajednica Ilićka i Grčica, i ove godine imaće problema sa smećem, bez obzira na činjenicu da se počelo sa rješavanjem deponovanja otpada u Distriktu.

 

 

U Odjeljenju za komunalne poslove kažu da će se truditi da negativne uticaje svedu na najmanju moguću mjeru i da će pojačanim kontrolama nastojati izbjeći neželjene situacije iz proteklih godina, kao i da vjeruju da je ovo posljednja godina u kojoj će stanovnici Brčkog imati ove muke.

 

– Nadam se da je ovo posljednja godina u kojoj će građani imati neugodnosti zbog blizine deponije – kaže Zoran Bulatović, šef ovog odjeljenja.

 

Pojašnjava da su tenderske procedure značajno usporile poslove oko realizacije privremenog rješenja odvoza smeća na neku od regionalnih deponija.

 

– Sproveden je postupak javne nabavke usluge deponovanja na koji su se prijavile dve regionalne deponije iz Zvornika i Bijeljine i u toku je odabir ponuđača. U postupku je i nabavka opreme, dvije samokompaktirajuće poluprikolice i jednog tegljača, a ovaj javni poziv se zatvara krajem jula. Voljeli bi da smo to uspjeli uraditi prije, ali procedure su takve da nije moglo brže. U toku je i izrada projektne dokumentacije za izgradnju pretovarne stanice i nadam se da će biti završena na jesen kako bi do kraja godine počeli odvoziti smeće na neku od ovih regionalnih deponija – kaže Bulatović.

 

Dodaje da je u izradi i program sprovođenja kampanje odvojenog prikupljanja otpada koja treba početi na jesen, a koju će podržati Svjetska banka i organizacija SIDA.

 

– Cilj nam je da smanjimo količinu otpada koji ćemo odvoziti čime ćemo smanjiti i iznos novca koji ćemo godišnje izdvajati za ovu svrhu. Istovremeno, time ćemo početi i prilagođavanje evropskim standardima odvojenog prikupljanja otpada – pojašnjava Bulatović.

 

Dodaje da će tek vidjeti na koji način će tako prikupljen otpad distribuirati, da li putem koncesija ili će to raditi JP „Komunalno Brčko“.

 

Kada počne odvoz smeća na regionalnu deponiju i prestane odlaganje smeća moći će početi sanacija postojeće deponije. Bulatović kaže da su od Svjetske banke dobili idejni i da očekuju glavni projekat sanacije postojeće deponije. O tome koliko će to koštati još se ne može govoriti. Ističe da osim kreditnih očekuju i grant sredstva.

 

Paralelno sa iznalaženjem privremenog rješenja deponovanja smeća u Brčkom, Vlada i Skupština su se početkom godine odlučile da se trajno rješenje traži izgradnjom centra za upravljanje otpadom za koji je kao konačna lokacija određeno Klađe kod Donjeg Rahića.

 

– Pošto je u toku izrada prostornog plana Brčko distrikta, prema nosiocu izrade je upućen elaborat u kojem je na osnovu svih standarda određena lokacija za trajno rješavanje problema deponovanja smeća na prostoru Distrikta – rekao je ranije Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog.

 

On je izjavio da su u Vladi razumjeli da građani nemaju vremena i strpljenja da čekaju trajno rješenje i da su zbog toga odlučili da do konačnog i trajnog pristupe privremenom rješenju odvoza otpada. Za ovu namjenu u budžetu je obezbijeđen milion KM.

 

Negativan uticaj na život

 

Sadašnja deponija nalazi se 50 metara od rijeke Save, a od centra grada udaljena je svega dva kilometra vazdušne linije. Prema rezultatima ankete Udruženja građana „Demos“ o uticaju gradske deponije u Brčkom na kvalitet života građana Ilićke, Grčice i Donjeg Brezika, rađenoj krajem prošle godine na 1.000 ispitanika, preko 90 odsto ljudi smatra da postojeća deponija negativno utiče na njihov život.

 

Damjan Dundžić, predsjednik mjesne zajednice Ilićka, kaže da će i ovog ljeta istrpjeti neugodnosti zbog blizine deponije i da će kada započne odvoz smeća na neku regionalnu deponiju početi njena sanacija i izgradnja centra za upravljanje otpadom.

 

(SrpskaInfo)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com