Menu

Uz NICS: Na „Mehinom jezeru“ u Gornjem Rahiću „pronađen i izvučen“ utopljenik Istaknuto

civ jez 2Na lokaciji u Berkovcu (Gornji Rahić) na „Mehinom jezeru“ pripadnici Gorske službe spašavanja (GSS) Brčko distrikta Bosne i Hercegovine koja djeluje u okviru Odjela za javnu sigurnost BD BiH upriličili vježbu pronalaženje i izvlačenje utopljenika.

 

 

Spasioci su sproveli vježbu koristeći aplikaciju “Komandni sistem za incidente sljedeće generacije” (Next Generation Incident Command System – NICS).

 

Riječ je o softverskoj platformi NICS koja je razvijena u Sjedinjenim Američkim Državama u partnerstvu sa prestižnim američkim univerzitetom MIT Lincoln Labaratory (SAD).

 

Hajrudin Đonlić, vođa spasilačkog tima GSS-a Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je kazao da je vježba uspješno realizirana.

 

-Maksimalan doprinos tokom vježbe dali su svi pripadnici GSS-a: Elvedin Osmanbašić- Dino, Nedeljko Gavrić-Car i Slaviša Lazendić, a vježbi je prisustvovao i naš kolega Slaviša Zarić- kazao je Đonlić.

https://www.facebook.com/Odjel-za-javnu-sigurnost

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com