Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

vodoravni baner za 007

Problem ukopavanja uginulih životinja u Brčko distriktu (VIDEO) Istaknuto

zi ugProblem ukopavanja uginulih životinja u Brčko distriktu još nije riješen, jer ova lokalna zajednica nema stočno groblje, a spalionica nije u funkciji. Problem je što političari ne mogu da se usaglase o ovom pitanju, dok zabrinuti građani ne znaju kome da se obrate kada im ugine životinja.

 

Neđo Ilić stanovnik je Mjesne zajednice Gredice u kojoj je nedavno u neposrednoj blizini kuća pronađen uginuli pas. Zato je pozivao sve relevatne institucije tražeći od njih da uklone uginulu životinju, ali su ga samo upućivali na drugu adresu.

 

„Stanovnika u toj mjesnoj zajednici ima 4.500, a ulica je tako prometna da svakog minuta prolaze djeca i ljudi...ja sam zvao sve nadležne organe što postoji od Inspekcije do dalje sve jedni na drugog šalju i šalju mene gradonačelniku da njemu se obratim i ja sam se s tim obratio gradonačelniku“, priča Neđo Ilić, stanovnik MZ Brezik.

 

„Mi ovdje u BD nismo bili u stanju da iznjedrimo ili predložimo nekoliko lokacija koje bi služile za ukop pasa, šef Odjela za poljoprivredu je predložio tu tačku, nažalost kažem tražene su dodatne konsultacije i evo ja ću u međuvremenu da ponovo insistiram da se to stavi na dnevni red i da izađemo sa bilo kakvim rješenjem“, kaže gradonačelnik BD Sniša Milić

 

Iako je najavljen početak rada mobilne spalionice koja je nabavljena, nezvanično saznajemo da za nju nije izdata lokacijska dozvola, dok, s druge strane, Brčko distrikt nema ni stočno groblje.

 

„Ali do donošenja prostorno planske dokumentacije potrebno je odrediti to stočno groblje, odrediti najbolju lokaciju pogodnu koja neće zagađivati podzemne vode i vode za piće“, rekao je Zoran Gajić, šef Odjela za poljoprivredu Vlada BD.

 

Izjavu nadležnih iz Javnog preduzeća Komunalno, koje uz 220 hiljada maraka iz budžeta ima skupštinsko ovlaštenje za brigu o psima, njihovom ukopu i isplati odšteta zbog ugriza, nismo uspjeli dobiti. Problem ukopavanja pasa ostaje, sve dok vlasti ne odluče da ga konačno riješe. A uginulog psa s početka naše priče, prema dojavi našeg sagovornika, na kraju su uklonili inspektori.

federalna.ba

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com