Menu

baner for web jpg

Otkrivena spomen ploča brčanskim odbojkašima Istaknuto

Odbojka spomen plo a 035 1024 642x336Sulejman Dervišević i Mehmedalija Žilić poznati i priznati odbojkaši otkrili su spomen ploču u čast i znak sjećanja na 49 preminulih brčanskih odbojkaša od kojih je 20 njih sahranjeno izvan Brčkog, a 29 u Brčkom.

 

 

Ovo je spomen obilježje brčanskim odbojkašima od veterana odbojkaškog sporta Brčko. Impozantan je ovo bio skup na odbojkaškom igralištu pored DTV Partizan Brčko, na čijoj je zgradi i postavljena ploča . Prisutni su bili raniji igrači- veterani Jedinstva , reprezentativci, treneri iz Brčkog i drugih mjesta susjednih država, iz SAD-s, Njemačke i drugih zemalja gdje ih je sudbina odvela.

 

Na skupu je bio Edin Baković, selektor odbojkaške BiH reprezentacije, Siniša Kisić iz Olimpijskog komiteta BiH, predsjednici brčanskih odbojkaških klubova. Otvarajući skup Mehmedalija Žilić je “zahvalio svima koji su došli da budu prisutni ovom činu otkrivanja ploče jer ovo je jedini spomenik odbojci i odbojkašima u Europi, a možda i u Svijetu”. Odbojkaški veterani su pokrenuli inicijativu da Brčko ostane grad odbojke, što i jeste, a da možda ima i muzej odbojke. Oni predložiti nadležnima da ispod table BRČKO stoji natpis GRAD ODBOJKE.

 

Vladimir Đurak, je u ovoj tvrdnji iznio i pokazatelje koji govore u prilog usvajanja prijedloga. Ispričao je anegdotu kada je vojnik došao u vojsku i starješini rekao da je iz Brčkog odmah jebio određen da igra odbojku za vojni klub. Član Zdravstvene komisije Europske odbojkaške Federacije dr. Edvin Dervišević, naš Brčak se osvrnuo na svoje igračke dane u Jedinstvu i posebno naglasio da mu je omogućila sve u životu što je postigao. „ Pohvalio bi nas da je živ i Wilijem Morgan koji je prije 124 godine izmislio odbojku u Americi.

 

Prvi učitelji odbojke u Brčkom su bili Faruk – Mata Kučukalić, zatim Sead Hasanefendić, Efraim Kurtagić, Lutka Ekmečić…Jedinstvo je bilo 30 godina u Saveznoj ligi. Danas imamo dva kluba MEVZE EU lige i Premijer ligaša. Imamo jednu od najboljih svjetskih odbojkašica Brankicu Mihajlović.“ rekao je Dervišević i naglasio da spomen ploča obilježava svaku kap znoja, svaku suzu, svaki osmjeh i hiljade priča i angedota koji su pronijeli brčanski sportisti-odbojkaši i odbojkašice ovih 73 godine postojanja.

 

Tekst Stjepan Bogutovac

Slike Stjepan Bogutovac i Sead Burić

http://radiobrcko.ba

 

od 5od 5od 5od 5

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com