Menu

Brčko: Fiskalizacija otežala rad zanatlija i samostalnih preduzetnika Istaknuto

fiskalne blagajne3 281212Nedavno započet proces fiskalizacije u Brčko distriktu znatno je otežao rad i poslovanje zanatlija i samostalnih preduzetnika.

 

 

Dajana Lazić, frizerka iz Brčko distrikta rekla je da je fiskalizacija prilično negativno uticala na njihov rad i izrazila nadu da će nadležne institucije u narednom periodu pokušati naće neko prihvatljivije rješenje poput onog u entitetima.

 

“Bilo bi nam dosta lakše da paušalno plaćamo porez kao i do sada, jer fiskalizacija iziskuje više troškova dok je obim posla manji. Porez se mora platiti i od toga ne bježimo ali ovo je svakako teži način. Znamo da su u Republici Srpskoj ukinuli fiskalne kase a postoje informacije da će i u Federaciji biti tako”, rekla je Lazić.

 

Direktor Poreske uprave Miodrag Trifković rekao je da ima saznanja da je određeni broj zanatlija i samostalnih preduzetnika odjavio svoju djelatnost zbog straha od procesa fiskalizacije.

 

“Sitni poreski obveznici nemaju razloga da se plaše ovog fiskalnog sistema, jer porez u Brčko distriktu svakako nije veliki a ponovna registracija će ih dodatno koštati vremena i novca”, rekao je Trifković i naglasio da je zakon predvidio paušalno oporezivanje za određena zanimanja ali i da ća Poreska uprava u narednom periodu proširiti listu zanimanja koja bi ušla u ovaj sistem oporezivanja.

 

“Poreska uprava će se pozabaviti i pitanjem nekih drugih zanimanja koja nisu sadašnjim Pravilnikom uvrštena na listu za paušalno oporezivanje kao što su muški frizeri i sva zanimanja koja ostvaruju male dnevne promete”, rekao je Trifković, piše Radio Brčko.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com