Menu

baner for web jpg

Suđenje za zločine počinjene u Brčkom: Svjedok tučen i ispitivan Istaknuto

Ristanic.DordjeNa suđenju za zločine počinjene u Brčkom, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je u maju 1992. godine tučen i ispitivan u objektu “Luka”.

 

 

Autor: Lamija Grebo

 

Senad Poljo je ispričao kako je početkom maja 1992. godine s grupom ljudi odveden do Hitne pomoći u Brčkom, te da su na putu i ispred zgrade bili tučeni.

 

Svjedok je naveo da je kasnije odveden do Drvene džamije, gdje je zatekao stotinjak komšija, te odakle je u dva ili tri navrata izvođen, tučen i ispitivan o tome ko ima naoružanje. On je kazao da je jedan komšija pobjegao kroz džamijski prozor, a da je drugi krenuo za njim, nakon čega je čuvar pucao u njega, a on pao s prozora.

 

Iz džamije je Poljo, prema njegovom iskazu, odveden s drugim osobama u kasarnu, a nakon par dana i u “Luku”.

 

“Izvodili su prekoputa, u kancelarije, i tu ispitivali”, rekao je svjedok, dodavši da je i on bio ispitivan i tučen, te da je, istog dana kada je i stigao, dobio propusnicu i bio pušten iz “Luke”.

 

Kazao je i da ne poznaje optuženog Đorđa Ristanića.

 

Ristanić je, kao nekadašnji predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, optužen da je u periodu od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata – ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim nedjelima.

 

Svjedoci Mensur i Mensud Ramić su rekli kako su početkom maja 1992. bili odvedeni u Dom zdravlja, a potom i u džamiju.

 

“Ja to nisam doživio, ali čuo sam, prije nego što ću doći, da je jedan momak pobjegao, a da je drugi pokušao i da su ga ubili na prozoru”, kazao je Mensur Ramić.

 

Oba svjedoka su navela da su iz džamije bili prebačeni u kasarnu, a u konačnici su dovezeni u “Luku”. Oni su istakli da su bili u objektu “Luka” kada je dovedena osoba po imenu Stipo, sa odrezanim uhom, koje je nosio u ruci.

 

“Jelisić je uzeo pištolj i nama redom nudio pištolj ko će da ga ubije. Mi smo svi oborili glavu”, rekao je Mensur Ramić, a što je potvrdio i Mensud Ramić. Goran Jelisić je pred Haškim sudom osuđen na 40 godina zatvora za zločine počinjene u Brčkom.

 

Mensud Ramić je kazao i da je jedan stražar uzeo pištolj, udaljio se sa Stipom te se čuo pucanj.

 

Svjedoci Ramići su napomenuli da su “Luku” napustili nakon par dana.

 

Na ovom ročištu bilo je planirano salušanje još jednog svjedoka Tužilaštva, ali pred njegovo svjedočenje Sudsko vijeće je reklo kako ima informaciju da je on pred Haškim tribunalom imao zaštitne mjere. Tužilac Seid Marušić je naveo da svjedok to nije kazao, a Sudsko vijeće je pojasnilo da taj svjedok danas ne može biti saslušan.

 

Suđenje će se nastaviti 27. augusta.

 

Izvor: detektor.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com