Menu

Brčanski Parlament riješio neka višedecenijska pitanja Istaknuto

esed kadric info 92U prvom polugodištu brčanska Skupština, svojim odlukama kao i usvajanjima izmjena i dopuna zakona, pokrenula je i riješila više veoma važnih pitanja čije razrješenje se čekalo i nekoliko decenija.

 

“Prije svega, tu mislim na pitanje gradske depomnije čvrstog otpada i u ovom smislu usaglašavanja nove lokacije, kao i cijelog projekta. Naročito je značajno da smo donijeli Zakon i krenuli u proces formiranja Zavoda za izgradnju grada, kao i aktivirali Plan revitalizacije JP „Luka“. Ono na što sam posebno ponosan jeste sprečavanje zaustavljanje posla na zaobilaznici, čiji su efekti, puštanja u saobraćaj već danas, ogromni“, rekao je, podsjećajući na samo neke od rezultata rada ovdašnjeg parlamenta u proteklih šest mjeseci, predsjednik Skupštine Distrikta, Esed Kadrić.

 

Pored ostalog, poslanici, u saradnji sa Vladom Distrikta, u minulih 180 dana donijeli su zakon, te započeli proces inicijalne fiskalizacije, kao i načinili korekcije unutar Zakona o platama javnih službenika.

 

Donesen je i set antikoruptivnih zakona, odnosno Odluka o formiranju Kancelarije za prevenciju i borbu protiv korupcije, kao i ona o formiranju Jedinica za implementaciju projekata iz predpristupnih fondova Evropske unije.

 

Nakon godišnjih odmora, od septembra do kraja godine, pred skupštinom su pune ruke posla.

 

„Prije svega se to odnosi na usaglašavanje i usvajanje budžeta za narednu godinu, posebno imajući u vidu da je 2020. izborna godina. Nadalje, trebamo razriješiti i nekoliko kadrovskih pitanja, što se posebno odnosi na čelne ljude Kancelarije za borbu protiv korupcije i Jedinice za implementaciju EU projekata, ali moramo takođe pažljivo pratiti, pa ako bude neophodno i korigovari, odredbe Zakona o fiskalizaciji. Posebno je značajno dati najkonkrettniji doprinos u razvoju privrede i otvaranju novih radnih mjesta, kroz jačanje industrijskih zona ili realizaciju Razvojnog plana „Studen-holdinga“, koji nam je nedavno prezentiran“, zaključio je predsjednik brčanskog Parlamenta, Esed Kadrić, piše Radio Brčko.

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com