Menu

baner for web jpg

Brčko: Odjeljenje za obrazovanje novu školsku godinu dočekuje spremno Istaknuto

Senad Osmanovic aug 2017 infoU Odjelu za obrazovanje brčanske Vlade, planirane su razne aktivnosti koje se sada tokom ljetnjeg raspusta provode, a sve s ciljem da bi za početak nove školske godine bilo sve spremno.

 

 

Šef ovog odjela Senad Osmanović istakao je da se u okviru uređenja i sanacije postojećeih školskih objekata trenutno vrši krečenje u mnogim školama Distrikta, kao i da se izvode razni građevinski radovi.

 

„Završeno je krečenje u Trećoj osnovnoj školi, kreči se Peta osnovna škola, a izvršeno je tenderisanje za krečenje Prve osnovne škole. Također, izvode se radovi na fiskulturnoj dvorani u Drugoj osnovnoj školi, ovih dana očekujemo raspisivanje tendera za nastavak izgradnje fiskulturne dvorane Devete osnovne škole u Rašljanima, a treba da se uvede i izvođač radova za popravak pumpe za vodu u področnoj školi Prve osnovne škole, odnosno područne škole u Ražljevu, a rade se i druge sanacije“, precizirao je Osmanović.

 

Naglasio je i da je u toku potpisivanje ugovora za nabavku udžbenika čija se isporuka očekuje uskoro po školama, te da je jutros potpisan i okvirni sporazum sa konzorcijem Krajnović-Laser čime je obezbijeđen prevoz učenika za naredne tri godine.

 

Kada je riječ o IV osnovnoj školi, odnosno izgradnji novog objekta, Osmanović je naglasio da se očekuje da Vlada na narednoj sjednici da saglasnost da se krene sa realizacijom ovog projekta.

 

„Nova lokacija je kod fiskulturne dvorane „Partizan“, tako da bi u tom smislu taj školski objekat konačno bio ujedinjen i zadovoljavao sve pedagoške standarde. Za sada je izdvojeno 500.000 KM, urađeno je idejno rješenje, a čekamo da se uradi i premjer radova kako bi imali bolji uvid u ukupna sredstva potrebna za ovaj novi školski objekat“, dodao je Osmanović.

 

Na području Distrikta, prema njegovim riječima, ima i nekoliko školskih objekata koji nisu u funkciji, i to u Sandićima, Trnjacima, Ćosetima, Donjem Rahiću, Islamovcu i Vukšiću.

 

„Postoje određene inicijative za pojedine te objekte, da se ustupe pojedinim udruženjima i da se prenamjene za druge svrhe. A postoji i ideja da neki od njih služe kao objekti za izvođenje nastave u prirodi. Vidjećemo šta će budućnost donijeti“, rekao je.

 

Osmanović je naglasio i da se intenzivno radi na uvođenju eksterne mature, te da se očekuje za kraj naredne školske godine realizacija bar pilot projekta u pojedinim školama ili za pojedine predmete.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com