Menu

Brčko: Isplata socijalno ugroženima tek na jesen Istaknuto

soc55Revizija nad korisnicima prava na dodatak za tuđu njegu i pomoć drugog lica nad 2.700 osoba privodi se kraju, ali isplate novih iznosa neće biti moguće prije izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti, što bi moglo da se očekuje na jesen.

 

 

Nataša Stevanović, šef Pododjeljenja za socijalnu zaštitu u Brčko distriktu, kaže da su izmjene i dopune neophodne jer je nakon stepenovanja zavisnosti korisnika Zakon ostao nedorečen u dijelu koji se tiče izdavnja rješenja poslije obavljene revizije.

 

– Smjernice izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti su pripremljene i vjerujem da će u septembru proći proceduru u Vladi i Skupštini, i da će Skupština odobriti retroaktivnu primjenu zato što se tiče ugrožene populacije i jer je za ovu namjenu obezbijeđen novac na godišnjem nivou u iznosu od 4,6 miliona KM – kaže Stevanovićeva.

 

Od 2.700 lica sa pravom na tuđu njegu i pomoć, 300 svakako podliježe reviziji jer su njihova prava po ovom osnovu ograničena na određeni vremenski period, ali je i nad preostalih 2.400 korisnika revizija najvećim dijelom zavrešna.

 

– Preostalo je još oko 200 korisnika koji trebaju proći ljekarsku komisiju koja utvrđuje stepen zavisnosti korisnika od tuđe njege i pomoći – kaže Stevanovićeva.

 

Ističe da su korisnici zadovoljni zbog stepenovanja zavisnosti jer je velika razlika između male i potpune zavisnosti korisnika tuđe njege i pomoći. Ona pojašnjava da je ovo socijalno pravo samo utoliko koliko je propisano Zakonom o socijalnoj zaštiti, a da je zapravo riječ isključivo o pravu pacijenta vezanom za njegovo oboljenje.

 

Nakon prošlogodišnjih izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštitu iznos dodatka za tuđu njegu i pomoć vezan je za određene procente prosječne plate u Brčko distriktu u prethodnoj godini.

 

Prošle godine ona je iznosila 872 KM. Sedam odsto od tog iznosa je dodatak za malu zavisnost od tuđe njege i pomoći i iznosi 61 KM. Umjerena zavisnost je 12 odsto prosječne pate ili 105 KM. Teška zavisnost iznosi 18 odsto ili 157 KM, dok je potpuna zavisnost vezana za procenat od 25 odsto prosječne plate ili 218 KM.

 

Povećani iznosi

 

Stepenovanjem zavisnosti korisnika tuđe njege i pomoći ukupan iznos izdvajanja za ovu namjenu povećan je za oko 2 miliona KM u odnosu na raniji period, kada je najveći broj korisinika dobijao oko 60 KM mjesečno.

 

(SrpskaInfo)

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com