Menu

baner for web jpg

Brčko: Vlada o imovini, zbrinjavanju leševa pasa lutalica... Istaknuto

ppp0Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na današnjem prvom nastavku 64. redovne sjednice odobrila je Smjernice za izradu nacrta pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o postupku redovnog raspolaganja imovinom Brčko distrikta BiH uz određene korekcije i dopunu smjernica.

 

 

Dijana Glišić, direktorica Ureda za upravljanje javnom imovinom Brčko distrikta BiH, kazala je da je predloženo dvanaest smjernica koje se odnose na nedostatke u postupku raspolaganja poljoprivrednim zemljištem.

 

„Smjernice imaju za cilj otklanjanja određenih tehničkih i formalnih smetnji u tom postupku, a koje su omogućavale učesnicima konkursa da na neki način manipulišu, kako pojedinačnim zemljištem koje je predmet konkursa, tako i cijelim postupkom. Prilikom izrade smjernica referisali smo se na one nedostatke o kojima se raspravljalo prije nekoliko mjeseci u Skupštini Brčko distrikta BiH i pokušali smo da ponudimo rješenje koje bi trebalo da rezultuje uspješnijim i efikasnijim načinom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem“, kazala je Dijana Glišić ističući da su na današnjoj sjednici predložene određene korekcije i dopune smjernica koje se odnose na sankcije u vezi sa odustajanjem od zaključenja ugovora o zakupu, na ograničavanje trajanja licitacije, propisivanje najviše cijene do koje licitacija može da traje i slične odredbe.

 

Vlada Distrikta na današnjoj sjednici razmatrala je i Informaciju sa prijedlogom zaključka u vezi sa korištenjem zemljišta za alternativno zbrinjavanje leševa pasa lutalica.

 

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zoran Gajić kazao je da je danas Vlada polovično riješila ovo pitanje, ali istovremeno dala je i preduslov da Odjeljenje može pristupiti plaćanju JP „Komunalno Brčko“ i da se može zaključiti ugovor sa ovim preduzećem kako bi ono moglo funkcionisati.

 

„Da smo regulisali i pitanje lokacija gdje će se nalaziti spalionica mi bismo u potpunosti riješili ovu oblast. Sada je ostavljena mogućnost za dopunskom odlukom da se odrede tri lokacije u narednom periodu i mi iz Odjeljenja ćemo predložiti te tri lokacije. Za ove namjene osigurana su sredstva u iznosu od 220.000 KM za godinu dana tako da ćemo mi nakon zaključivanja ugovora, kao što sam kazao, jedan dio platiti s obzirom da JP „Komunalno Brčko“ već ima troškove i drži pse u azilu, hrani i sl.“, kazao je Gajić.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com