Menu

Brčak Enes Mahmutović: Eh, kad se samo sjetim Istaknuto

zuber mladNema puno Brčaka kao što je Enes Mahmutović – Zuber i sa tim će se složiti mnogi Brčaci i Brčanke. Svima je poznato da od mlađih dana ostavlja trag za sobom zabavljajući i pomažući mnogim svojim građanima a o njemu čaršija i danas priča.

 

 

Na svoje mlađe dane nije imao šta puno da kaže i rekao je samo kratko i jasno: „Eh, kad se samo sjetim“.

 

Jedan od zadnjih aktuelnih Zuberovih poteza koji je zabavio svoje građane, istovremeno tim postupkom ismijavao i današnji sistem jeste da je kao osoba sa dvije srednje škole i to zvanje vozač teretnih motornih vozila a druga rukovalac dizalice 70 tona uputio zahtjev nadležnim organima da želi da osnuje Univerzitet u Brčkom pod nazivom „Lepotica i zver“ i tada je rekao da je to najrazvijeniji biznis. Prvobitni cilj mu je bio da upiše privatni fakultet kako bi se zaposlio, međutim tada se sjetio fenomenalne ideje.

 

“Univerzitet to je danas najrazvijeniji biznis. Nije bitno znanje i bitan je samo novac i to se najviše cijeni bez obzira na sve. Gledam kako moje kolege kamiondžije osnivaju univerzitete onda sam odlučio da napravim analizu. Nakon moje opsežne analize tržišta utvrdio sam da je Brčko nepovoljna sredina za ulaganje, jer je Vlada nesposobna i nepouzdana za investitore. Zato sam odlučio da formiram Univerzitet, jer je to jedina profitabilna investicija – kupiš kvalitetan papir za 2 KM, a prodaš ga kao diplomu za 10.000 KM. Mušterija ima u Vladi, Policiji i u pravosudnim institucijama”, rekao je tada Zuber.

zuberrr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još jedan od njegovih poteza jeste kada je tražio od tadašnjeg gradonačelnika Ante Domića lokacijske uslove za zakup javne površine za javni “WC-klozet” na Trgu mladih kod bivše “Bobar banke”.

 

Ta ideja mu je sinula jer je i sam često dolazio u situaciju da nije imao gdje u gradu da se „istovari“ kao ni mnogi građani i turisti.

 

“Odlučio sam zajedno sa nekoliko prijatelja iz dijaspore da investiramo u Brčko i realizujemo još jedan projekat „javni WC-klozet“ za muškarce i žene i to sve zbog potrebe građana da vrše malu i veliku nuždu, odnosno da se mogu istovariti. WC-klozet” sam planirao da bude termoizoliran sa podnom keramikom, umivaonicima, pisoarima, nekoliko WC kabina i kabine za invalide. Mogućnosti vanjskog oblaganja fasade su poliuretanski panel (bijeli plastificirani), ventilirana fasada, fasadni laminati, sp (putz) fasade, drvene oblice, tech wood i INOX AISI 304”, reako je tada Mahmutović.

Li4vLi4vLi4vLi4vaW1hZ2VzL2ltYWdlc18yL0VuZXNfaWJuX1NhZmV0LmpwZyZxPTEwMCZmbHRyW109d21pfHdhdGVybWFyay93LnBuZ3xCUnw1MA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zuber je imao još mnogih svojih poteza kao što je slučaj kada je polupao svoj vlastiti lokal zbog nerada vlasti, jer više nije imao nijednog načina da dođe do pravde. Šlag na sve ovo bilo je i njegovo prerušavanje u bogatog arapina pod imenom Enes Ibn Al Safet predstavljajući vlastima investicione projekte kao što je farma od 10.000 jaraca i koza, uradio je I test gdje je doveo lično kozu kako bi procijenila I “popasla” travu sa objekta u centru grada. Planirao je kupovinu dijela Srpske Varoš gdje se nalaze objekti iz doba Osmankog perioda, ulaganje u druge urbane dijelove centra grada gdje bi se pravile velike zgrade u kojima bi bile smještene poslovne kancelarije za upravljanje i ulaganje arapskih zemalja na području jugoistočne Evrope, ulaganje u razvoj brčanskog izletišta Ficibajer za kojeg je rekao da je unikat i da tako nešto nigdje na svijetu nema a planirao je i kupovinu velike površine zemljišta u mjesnoj zajednici Ulice, Džigure i Maoči gdje bi pravio veliko skijalište s ciljem razvoja turizma.

 

Kako god, Enes Mahmutović poznatiji kao Zuber iz Brčkog nije sjedio skrštenih ruku. "Eh, kad se samo sjetim", njegova rečenica ne potvrđuje kraj nego je nagovijestio još mnoge projekte koji će biti veći od onih koje je pokušao da realizuje za dobrobit svih građana.

Enes Mahmutovic rektor univerziteta Lepotica i zver

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com