Menu

Brčko: Gobeljić uputio čestitku povodom Kurban-bajrama Istaknuto

gobeljicGlavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko Mustafa-efendija Gobeljić uputio je čestitku povodom nastupajućeg Kurban-bajrama.

 

 

“Ramazanski bajram i Kurban bajram su naša dva najveća praznika. Ovaj, kojeg sa radošću, iščekujemo u nedjelju, pored uobičajenog blagdanskog kolorita, prepoznatljiv je i po izvršavanju dviju veoma važnih islamskih dužnosti – HADŽDŽA I KURBANA.

 

Hadždž je IBADET koji je vezan za mjesto i vrijeme, i stoga, mi koji smo ostali ovdje, kod naših kuća, možemo samo u našim duhovnim prostranstvima biti sjedinjeni s njim. Možemo u svojim dušama osjećati žal što nismo dio nepreglednog džemata iskrenih sluga Božijih, koji, na najodabranijim mjestima, predaju svoje biće Uzvišenom Gospodaru. Ali zato je kurban ibadet koji izvršavamo u našem porodičnom okruženju. To je obred kojeg obavljamo u ime našeg Gospodara, a za dobro insana, za dobro čovjeka. Bez ova dva uvjeta, žrtva KURBANA neće biti potpuna. Naš nijjet mora biti da se približimo našem Gospodaru i da učinimo dobro čovjeku. Primarna misija vjere jest odgajati ljude da budu dobri i poticati ih na dobro. Nema perioda u ljudskoj povijesti, kada ljudska toplina i dobrota nisu bile san i nada mnogih unesrećenih ljudi. Tako je i danas. Pozivam sve nas, da pokažemo svoje ljudsko i vjerničko lice, i pomognemo svima onima koji su u nevolji i kojima je naša pomoć potrebna.

 

Bajram je naš porodični praznik. U njemu smo svoju radost uvijek dijelili sa drugima. Ona je bila tako velika da je pretjecala preko naših avlijskih ograda i kapija. Poput svjetlosti se razlivala na sve oko nas. Neka nam i ovaj Bajram zablista u punoj svojoj raskoši.

 

Braćo i sestre, svima vama želim sretne i ugodne bajramske dane, uz molbu Allahu, dž. š., da ih provedete u zdravlju, dobrom raspoloženju i porodičnoj sreći.

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.”

(BDCTV)

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com